Comisia Iordache a adoptat OUG privind anchetarea infracțiunilor din Justiție. PSD a ignorat opinia Comisiei de la Veneţia

Comisia Iordache a adoptat OUG privind anchetarea infracțiunilor din Justiție. PSD a ignorat opinia Comisiei de la Veneţia
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comisia pentru elaborarea Legilor Justiţiei, condusă de social-democratul Florin Iordache, a dat un raport favorabil Ordonanței de Urgență 90/2018 privind unele măsuri pentru operaţionalizarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie. PSD nu a acceptat niciun amendament al Opoziţiei şi nu a ţinut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, care cerea Legislativului să reevalueze înfiinţarea acestei secţii speciale, informează libertatea.ro.

Potrivit acestei OUG, Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie funcţionează cu 15 posturi de procuror. Selecţia candidaţilor se realizează de comisia de concurs, printr-o procedură derulată în cel mult cinci zile calendaristice de la data declanşării acesteia de către preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii.

”În cazul candidaţilor pentru funcţia de procuror în cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, procedura de selecţie are în vedere următoarele criterii: integritatea candidatului, evaluarea activităţii ca procuror. Evaluarea integrităţii candidaţilor se face pe baza datelor existente la dosarul profesional, a documentelor depuse de candidat, a modului în care candidatul se raportează la valori precum independenţa Justiţiei, imparţialitatea magistraţilor, integritatea şi a aspectelor ridicate în cadrul interviului”, se mai arată în ordonanţă.