APOCALIPSA pensiilor! Fost ministru PSD CONFIRMĂ coșmarul pentru MILIOANE DE ROMÂNI: “România riscă un blocaj”

APOCALIPSA pensiilor! Fost ministru PSD CONFIRMĂ coșmarul pentru MILIOANE DE ROMÂNI: “România riscă un blocaj”

Pensiile de mâine depind de deciziile guvernanților de azi, este avertismentul Ioanei Petrescu, fost ministru de Finanțe în guvernul Ponta. Fostul demnitar prezintă o radiografie a sistemul de pensii din România.

Cele mai mari provocări indicate de fostul ministru de Finanțe sunt reprezentate de îmbătrânirea populației, migrația forței de muncă și evaziunea

“În România funcționează un sistem „Pay As You Go”. Mai exact, pensiile sunt plătite din contribuțiile la fondul de pensii ale celor ce muncesc astăzi. De aceea, este foarte important numărul persoanelor care contribuie în sistemul de pensii la un moment dat pentru finanțarea pensiilor seniorilor de la acel moment. Studiul Comisiei Europene „The 2015 Aging Report” estimează că, dacă în anul 2013 aveam 110 contribuitori pentru 100 de pensionari, în 2060 vor exista doar 81 de contribuitori pentru 100 de pensionari. Asta ne va pune pe penultimul loc în UE ca număr de contribuitori la număr de pensionari.

Cauzele problemei: îmbătrânirea populației, migrația forței de muncă și evaziunea

În primul rând, există o tendință de îmbătrânire a populației. Același studiu al Comisiei Europene ne oferă date demografice extrem de îngrijorătoare. Dacă în anul 2013, 68% din populația României era cuprinsă între vârste de 15 și 64 de ani, iar 16,4% erau de peste vârsta de 65 de ani, în anul 2060, populația va fi mult mai îmbătrânită, doar 55,8% din populație va avea vârste cuprinse între 15 și 64 de ani și 28,9% peste 65 de ani.

Acesta problemă o au și alte țări UE. Însă, la noi, sistemul de pensii este și mai vulnerabil pentru că avem două alte probleme. Prima dintre ele este migrația în afara țării a tinerilor care muncesc. Din 2007, România a pierdut 2 milioane de persoane care au migrat în afara țării, conform Ziarului Financiar. Majoritatea românilor care lucrează peste graniță, contribuie la sistemele de pensii din țările respective. Astfel, fondurile pentru plată a pensionarilor actuali de la noi din țară sunt dramatic reduse”, a scris Ioana Petrescu.

Un alt pericol indicat de fostul ministru la adresa sistemului de pensii este evaziunea din piața muncii.

“Există mulți oameni care muncesc „la negru” în România, care nu plătesc CAS, si deci nu contribuie la fondul public de pensii. Conform Consiliului Fiscal, în 2012, 1,57 milioane de salariați, patroni și întreprinzători lucrau „la negru”, reprezentând 27,7% din totalul angajaților, patronilor și întreprinzătorilor din România. Este un nivel nepermis de mare al evaziunii care afectează nu numai fondul de pensii din care sunt plătiți actualii pensionari, dar și pensia pe care o vor primi cei care au lucrat „la negru”, a precizat Ioana Petrescu.

Ea susține că sistemul de pensii actual trebuie sa fie eficientizat și că Guvernul trebuie sa mențină contribuțiile către sistemul de pensii privat, Pilonul II, așa cum au fost ele stabilite inițial în legea din 2004. Asta ar permite pensionarilor să se bazeze mai puțin pe pensia de la stat și mai mult pe veniturile din pensia privată.

O altă soluție pentru evitarea dezastrului este lupta împotriva corupției din sistemul de pensii.

“O atenție deosebită trebuie sa acorde Ministerul Muncii fenomenului corupției și fraudei din sistemele de pensionare anticipată și pe caz de boală. Dacă persoanele cu putere de muncă ies la pensie și beneficiază de pensie în mod ilegal, ei pun și mai multă presiune pe sistemul public. Trebuie sa avem siguranța că doar persoanele care îndeplinesc condițiile legale beneficiază de aceste tipuri de pensii.

De asemenea, angajații ar trebui stimulați financiar sa rămână în câmpul muncii după vârsta de pensionare, dacă doresc. În acest fel, cei care vor sa muncească în continuare pot contribui mai mulți ani la sistemul de pensii, în loc sa primească pensie din sistemul public în acea perioadă. Pentru a deveni o opțiune atractivă, persoanele care ar alege sa lucreze după vârsta de pensionare ar trebui sa fie recompensate financiar cu o pensie mai mare, în momentul în care decid sa iasă la pensie”, a mai precizat Ioana Petrescu.

Ultima oră
21:39 - Mirel Rădoi, prima reacție după înfrângerea naționalei la Jocurile Olimpice: „Am suferit o lecție de fotbal”
20:51 - Avertismentul lui Anthony Fauci despre pandemia de COVID-19: „Direcția spre care ne îndreptăm este greșită”
20:22 - Slovacia a adoptat o lege care permite folosirea certificatului de vaccinare ca bilet de intrare în magazine şi alte spaţii
19:44 - CTP, critici dure la adresa naționalei de fotbal, umilită de Coreea de Sud cu 4-0: „Niște băieți făcuți grămadă, din care sare mingea ca din colțul mesei, neînstare să lege trei pase ca lumea”
19:13 - Încă un om a fost ucis de un urs, în România: Victima, un bătrân de 80 de ani din Mureș
19:02 - În aproape orice hotel din Europa turiștii fac dovada vaccinării, vindecării sau a unui test PCR. În România, autoritățile par liniștite. Expert: „Într-o lună același lucru se poate întâmpla și la noi”
18:18 - Tot mai multe țări au urmat exemplul Franței și au impus certificatul COVID-19 pentru accesul la hoteluri, restaurante sau terase. Măsura, discutată și în România
17:50 - Noi proteste masive în Franța împotriva vaccinării obligatorii sau a introducerii permisului COVID-19 pentru spațiile publice
17:22 - Dan Barna îi ceartă pe românii care vor relaxarea restricțiilor: „Avem un optimism nefundamentat în care credeam că tot ce păţesc ceilalţi nouă nu ni se va întâmpla”
16:55 - Ajutoarele sociale vor creşte anual din 2022. Klaus Iohannis a promulgat Legea