Crin Antonescu: Vrem să condiționăm dreptul la vot al diasporei de plata a cel puțin unui impozit în țară

Crin Antonescu: Vrem să condiționăm dreptul la vot al diasporei de plata a cel puțin unui impozit în țară
Foto: evz.ro

Într-un interviu acordat publicaţiei italiene Gazeta Românească, liderul PNL Crin Antonescu a propus crearea unui sistem de vot pentru românii din diasporă care să îi oblige pe aceștia să plătească cel puțin un impozit în țară pentru a putea vota.

„Ne gândim la un sistem în care, pentru cei care nu trăiesc pe teritoriul României, condiționăm dreptul la vot de plata a cel puțin unui impozit în țară, că e teren, că e casă, că e alt tip de venit impozitat”, a declarat Antonescu.

„Nu e opinia mea finală. Îmi dau seama că e un subiect controversat și că ideea ar putea naște polemici. Dar cred că o dezbatere, atât asupra principiului, cât și asupra metodei, merită făcută,” a adăugat liderul PNL.

Crin Antonescu consideră că un cetățean trebuie să participe în mod activ la administrarea statului, pentru a avea drept decizional.

„În timpul revoluției americane, cei din colonii spuneau „no taxation without representation”. Eu aș spune astăzi ‘no representation without taxation’. În fond, ca și cetățean, ești ‘coacționar’ al statului. Nu poți doar să decizi asupra administrării lui, dar să nu participi cu nimic” a spus Antonescu.

Liderul PNL a declarat că partidul este împotriva votului prin corespondență, de „teama” unei fraudări a alegerilor.

„Dacă nu am avea precedentul lui 2009 și dubii extrem de serioase privind corectitudinea cu care instituțiile statului dominate de PD ar gestiona un asemenea sistem, poate că nu ne-am opune de principiu votului prin corespondență. Atâta vreme însă cât statul PD-ist funcționează așa cum funcționează, mi-e teamă că votul prin corespondență nu e decât unul dintre instrumentele prin care se pregătește fraudarea alegerilor viitoare în scopul perpetuării actualei puteri”, a mai adăugat liderul liberal.