Cristian Bușoi, despre problema datoriei RADET — ELCEN: Primarul Firea habar nu are ce să facă şi minte. Să termine ping-pong-ul politic pentru că are toate pârghiile în mână să rezolve

Cristian Bușoi, despre problema datoriei RADET — ELCEN: Primarul Firea habar nu are ce să facă şi minte. Să termine ping-pong-ul politic pentru că are toate pârghiile în mână să rezolve

Preşedintele PNL Bucureşti, Cristian Buşoi, susţine că declaraţiile liderului primarului general, Gabriela Firea, despre problema datoriei RADET — ELCEN și plățile care trebuie să le facă Primăria Generală sunt o diversiune și îi cere edilului "să înceteze ping-pong-ul politic și să asume cu judecată și responsabilitate rezolvarea problemei, pentru că are toate pârghiie la îndemână și nu mișcă un milimetru de luni de zile".

"Domnia sa cunoștea bine situația acestor datorii, după cum a declarat în campanie: știa că principala răspundere pentru situația actuală RADET — ELCEN o poartă administrația PSD, condusă de Sorin Oprescu, în timpul căreia, vreme de șapte ani, s-au acumulat aceste datorii.

Doamna primar nu poate spune acum că plătește doar ce are chef — factura curentă, iar de restul nu este interesată; felul acesta de a aborda problema RADET — ELCEN arată doar nepricepere și lipsă de judecată", transmite liderul PNL București într-un comunicat remis B1 TV.

Totodată, liberalul îi indică edilului Capitalei o serie de măsuri ce pot fi luate în acest caz:

"— să plătească urgent suma de 250 de milioane de lei pentru a permite ELCEN să își achite datoriile la furnizorul de gaz;

— să eșaloneze datoria de 3,6 miliarde de lei pe care RADET o are la ELCEN și să respecte calendarul acestei eșalonări;

— să înceapă urgent un program de reabilitare a rețelei termice pentru a elimina pierderile de peste 30%, reducând astfel și factura bucureșteanului și povara pe bugetul Primăriei; Bucureștiul are la dispoziție 187 de milioane de euro, bani europeni, pentru modernizarea rețelei de termoficare, fonduri pe care nu este în stare să le atragă. Primarului Firea i-a luat trei luni să ajungă la Bruxelles pentru o discuție despre fonduri europene pe care o promisese încă din campanie și de la Bruxelles s-a întors așa cum a plecat.

— să se preocupe ca echipele RADET și ELCEN să lucreze împreună pentru a interveni prompt ori de câte ori apar disfuncționalități în alimentarea cu apă și energie termică"

De asemenea, Bușoi îi reamintește primarului Firea că a numit o nouă conducere la RADET, "pe care domnia sa a agreat-o și care, după cum se vede, nu este în stare să aibă niciun punct de vedere, fiind niște oameni puși cu mâna într-o problemă de care habar nu au".