Cristian Diaconescu (PMP): România a devenit unul dintre cele mai importante state membre NATO și poate fi mândră de realizările sale

Cristian Diaconescu (PMP): România a devenit unul dintre cele mai importante state membre NATO și poate fi mândră de realizările sale
Foto: Cristian Diaconescu / Facebook

De Ziua NATO în România, președintele PMP, Cristian Diaconescu, a vorbit despre momentele complicate prin care trece alianța nord-atlantică. În acest context dificil, totuși, România are şansa să participe activ la deschiderea unui nou capitol privind întărirea NATO.

Acesta a subliniat că România nu poate înfrunta singură amenințările la adresa stabilității și securității sale, cum nici Europa nu poate de una singură, nici Statele Unite. Soluția este NATO.

„România a devenit unul dintre cele mai importante state membre ale NATO” și „poate fi mândră pentru realizările sale”, a mai notat președintele PMP.

Mesajul lui Cristian Diaconescu (PMP), de Ziua NATO în România

„În acest an, sărbătorim Ziua NATO în România, într-unul dintre momentele cele mai complicate prin care trece Alianţa Nord Atlantică.
România are şansa să participe activ la deschiderea unui nou capitol în ceea ce priveşte reconstrucţia alianţelor şi întărirea NATO.
Nivelul de alertă de securitate la frontiera estică a Alianţei este unul dintre cele mai ridicate din ultimii ani.

Iniţiativa “NATO 2030” propune statelor membre să dezvolte componenta politică astfel încât Alianţa să devină o “ancoră strategică în timpuri incerte”, a scris Cristian Diaconescu duminică, pe Facebook.

Liderul PMP a subliniat apoi că soluția pentru a face față amenințărilor este NATO: „Ne confruntăm cu ameninţări la adresa stabilităţii şi securităţii pe care România nu le poate înfrunta singură. Nici Europa nu poate fi singură. Nici SUA nu poate răspunde singură. Soluţia este NATO: stabilirea unei agende transatlantice prin care să întărim solidaritatea şi unitatea pentru a rămâne puternici, atât militar cât şi politic; modernizarea conceptului de securitate; protejarea, la nivel global, a unei ordini internaţionale bazate pe valori şi principii; contracararea ameninţărilor generate de politicile regimurilor autoritare”.

Cristian Diaconescu a mai susținut că România a devenit una dintre cele mai importante țări în cadrul NATO și un stat pivotal pentru stabilitatea şi securitatea frontierei estice a alianței nord-atlantice.

„România a devenit unul dintre cele mai importante state membre ale NATO.

Între 2-4 aprilie 2008, România a găzduit cel mai mare Summit NATO din istoria Alianţei. Din perspectiva contribuţiei cu forţe militare desfăşurate în zone de conflict sau război în care este implicat NATO, România este unul dintre primele state. România este consecventă politic, în ceea ce priveşte alocarea a 2% din PIB pentru apărare.

Prin desfăşurările militare ale NATO, România a devenit un stat pivotal pentru stabilitatea şi securitatea frontierei estice a Alianţei.

România poate fi mândră pentru realizările sale în NATO, pentru modul în care este respectată de celelalte state membre în Alianţă, precum şi în ceea ce priveşte progresele obţinute în aceşti 17 ani, în dezvoltarea capacităţilor de apărare a ţării”, a mai scris președintele PMP, Cristian Diaconescu, pe Facebook.