Cristoiu: Bătălia politică asumată de trusturi duce presa la nivel de latrină

Cristoiu: Bătălia politică asumată de trusturi duce presa la nivel de latrină
Foto: B1 TV

În contextul dezvăluirilor marca WikiLeaks, jurnalistul Robert Turcescu şi analistul Ion Cristoiu au comentat, în ediţia de marţi a emisiunii „Evenimentul Zilei”, de pe B1 TV, un alt gen de mărturisiri, făcute de această dată de un fost angajat al ambasadorului SUA la Bucureşti. Într-o declaraţie pentru Q Magazine, Silviu Crăescu susţine că Nicholas Taubman nu îl agrea deloc pe preşedintele Traian Băsescu şi aminteşte de un episod în care şeful statului ar fi venit la reşedinţa ambasadorului în ziua suspendării, aflându-se „sub influenţa băuturilor alcoolice”. În opinia lui Ion Cristoiu, modul în care au fost preluate afirmaţiile fostului anagajat de la Ambasadă nu face decât să coboare presa „la nivel de latrină”.

După interviul publicat de jurnalista Floriana Jucan, Silviu Crăescu a fost invitat la Antena 3, la o emisiune moderată de Alessandra Stoicescu, pentru a dezvolta afirmaţiile făcute. Înainte de a comenta pe marginea subiectului, Robert Turcescu şi Ion Cristoiu au vizionat un fragment din emisiunea respectivă.

O primă obervaţie făcută de analistul politic a fost aceea că dezvăluirile respective nu îl pot afecta cu nimic pe preşedintele Traian Băsescu, din simplul motiv că acesta „nu mai candidează şi oricum imaginea publică este… publică şi poporul l-a votat şi în aceste condiţii că bea”.

În al doilea rând, susţine Cristoiu, „un bărbat cu asemenea diplome nu se duce şi spune nişte lucruri din casă, îngrozitoare”.

„Nu se face. Cu atât mai mult nu se face de un jurnalist”, consideră analistul.

„După părerea mea, doamna Floriana Jucan a coborât presa română la nivel de latrină. În Occident, dacă vine un nene din-ăsta pe o televiziune sau să dea un interviu, eşti foarte prudent. Eu nu am auzit până acum ca, în altă ţară, nici în Libia, un om care a lucrat la o ambasadă americană să se ducă la o televiziune – şi nu la una de cartier – şi să spună asemenea enormităţi. Nu despre Traian Băsescu, despre ambasadorul american”, continuă Cristoiu.

Ion Cristoiu, despre dezvăluirile lui Silviu Crăescu

O altă problemă pe care o ridică declaraţiile lui Silviu Crăescu se referă la actualii angajaţi ai ambasadelor.

„Toate ambasadele străine din Bucureşti au personal român. Vă imaginaţi acuma cum se uită fiecare ambasador la ei. (…) După cazul Severin, arată, pentru toţi ambsadorii de la Bucureşti, până unde poate să coboare un român”, susţine analistul politic.

Însă una dintre cele mai mari probleme, în opinia lui Cristoiu, este modul în care sunt preluate şi transmise astfel de declaraţii în presă.

„Arată că, în România, bătălia politică asumată de către trusturile de presă coboară încă o dată nivelul presei – şi o spun cu toată responsabilitatea – la nivel de latrină. (…) Face o imagine catastrofală despre presă şi despre doamna Stoicescu, că nu mă aşteptam”, mai consideră Ion Cristoiu.

Ultima oră
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei
21:56 - Dan Vîlceanu, despre demiterea unor USR-iști din consiliile de administrație: Au folosit aceste companii să-și pună oamenii acolo? Nu am întrebat care sunt USR-iști. Trebuie să îți asumi reforme
21:41 - Comisia Europeană va achiziționa un tratament anti-COVID cu anticorpi monoclonali
21:40 - Ludovic Orban, după ce Florin Cîțu a cerut o anchetă la Ministerul Sănătății: Parțial îi dau dreptate, dar este și responsabilitatea premierului când un domeniu atât de important nu funcționează la parametri
21:12 - Nicușor Dan organizează miercuri o primă informare publică despre proiectul trenului metropolitan