Centrul de Resurse Juridice: Protocolul încheiat între PG şi SRI este în afara Constituţiei

Centrul de Resurse Juridice: Protocolul încheiat între PG şi SRI este în afara Constituţiei

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a avertizat că protocolul încheiat în 2009 între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii (SRI) este în afara Constituţiei şi legii.

CRJ a făcut parte din rețeaua Soroş și în ultimele săptămâni s-a poziționat împotriva șefei DNA, deşi anterior a susținut-o.

„În ciuda celor declarate de către cele două instituţii semnatare, protocolul adaugă ori încalcă legislaţia în vigoare la momentul emiterii lui. Încalcă, mai cu seamă, Constituţia României, principiul separării puterilor în stat, independenţa justiţiei, noţiunea de democraţie dar şi dreptul la un proces echitabil”,scrie, pe pagina de Facebook a CRJ, Georgiana Iorgulescu, director executiv al Centrului de Resurse Juridice.

De asemenea, directoarea CRJ a susţinut că „SRI este organ de cercetare penală, în ciuda interdicţiei existente încă din anul 1992, prin participarea la echipe mixte care fac planuri de acţiune”.

„Mai mult, parchetele au obligaţia de a comunica în mod operativ, în cel mult 60 de zile modul de valorificare a informaţiilor sau sesizărilor primite de la Serviciu. Răzbate, din conţinutul Protocolului, o pozitie de inferioritate a parchetelor faţă de SRI, lucru excesiv chiar şi pentru perioada comunistă. Nelegală, este, de asemenea, lărgirea compenţelor SRI pentru orice fel de infracţiuni grave. Este puţin probabil ca aceste competenţe să fi fost largite de SRI cu de la sine putere, ci mai degrabă prin hotarâri CSAT (aflate, de altfel, în preambul) nepublice. Chiar aşa fiind, CSAT nu este organ legiuitor, deci nu putea adăuga la lege”, a adăugat Iorgulescu.

Georgiana Iorgulescu a susâinut că situaţia din 2009 era mai grea din perspectiva Codului de Procedură Penală decât în noul Cod de Procedură Penală, unde s-a avut grijă „să se însăileze ceea ce ulterior a fost declarat necostituţional, respectiv «alte organe specializate ale statului».Această sintagmă nu exista în anul 2009″.

„Deși SRI are monopol asupra interceptărilor (fiind desemnat astfel tot printr-o hotărâre CSAT, nepublică, care adaugă la lege) și bugete extrem de mari, cheltuielile impuse de activitățile Serviciului pentru documentarea cauzelor sunt incluse la cheltuieli judiciare! În fine, este absolut stupefiantă lecturarea acestui Protocol. Ne arată că suntem prizonierii trecutului, iar, dacă ne uităm la reacția publică, pare că ne și place acest lucru. Întrebările legate de Protocoalele încheiate de către SRI cu diverse instituții ale statului, diversele decizii CSAT nepublice, rolul și locul serviciilor de informații, pe de o parte, și instrucția penală, pe de altă parte, trebuie să fie un subiect amplu de dezbatere într-o societate (una normală)”, a mai scris directoarea Centrului.

Ultima oră
23:54 - Dan Barna: Fie PNL vine cu o altă propunere de premier și discutăm posibilitatea revenirii la guvernare, fie PNL rămâne alături de Florin Cîțu și echipa câștigătoare merge alături de Marcel Ciolacu
23:45 - SPD, peste CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
23:36 - Șeful celei mai vechi firme de recrutare a stârnit discuții aprinse în online. Ce sondaj a făcut pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex să-și pună un cerculeț verde pe rever, să fie vizibil de la distanță”
23:11 - Carmen Negoiță și iubitul politician se căsătoresc! Vedeta a făcut anunțul în direct: „Mi-a dat o cutie mare cu un cadou de ziua mea…”
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”