Csaba Asztalos (CNCD), în contextul propunerii făcute de UDMR: „Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională”

Csaba Asztalos (CNCD), în contextul propunerii făcute de UDMR: „Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, spune că acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională. Singura distincție se poate realiza pe criteriul de vârstă sau dizabilitate, a explicat oficialul într-o declarație pentru G4Media.ro.

Ce a declarat Csaba Astztalos, președintele CNCD, despre acordarea alocației

„Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională. (…)Singura distincție pe care o poate realiza statul în acordarea alocației de stat pentru copii se poate realiza pe criteriul de vârstă sau dizabilitate. (…)Totuși, statul nu este împiedicat să gândească alte politici publice de susținere a familiilor în vederea creșterii natalității, dar nu prin acordarea diferențiată a alocațiilor de stat pentru copii în funcție de venitul părinților”, a afirmatCsaba Asztalos, care a invocat mai multe decizii CCR în susținerea poziției sale și a punctat că alocația este un drept conferit de Constituție.

UDMR propusese ca alocaţiile pentru copii să fie diferenţiate în funcţie de veniturile familiilor

Precizările președintelui CNCD vin în contextul în care vicepremierul Kelemen Hunor spunea că formațiunea pe care o conducea propus diferențierea alocațiilor în funcție de veniturile familiilor.

„Am vorbit de alocaţii pentru copii, rămâne varianta Senatului. Asta înseamnă că creşterea de 20% se va operaţionaliza începând cu 1 ianuarie. Noi am propus o schimbare de filosofie pentru alocaţiile copiilor, să legăm de venituri şi să fie deductibilă din impozitul după venit. Deci, este o schimbare propusă, pe care o vom discuta în acest an, în aşa fel încât să încercăm să introducem începând din anul 2023”, a declarat președintele UDMR, citat deAgerpres.