Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un nou proiect de act normativ care modifică reglementările privind proiectarea şi construirea creşelor

Cseke Attila: Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un nou proiect de act normativ care modifică reglementările privind proiectarea şi construirea creşelor
Foto: gov.ro

Ministerul Dezvoltării Cseke Attila a anunţat că fost pus în dezbatere publică un nou proiect de act normativ care modifică reglementările privind proiectarea şi construirea creşelor.

„În acest an vom demara un amplu program naţional de construcţie de creşe. În baza unor prevederi legale moderne putem construi creşe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a precizat Cseke Attila, într-un comunicatde presă al Ministerului Dezvoltării.

Potrivit sursei citate, din cele 79 de pagini de reglementări în vigoare 67 vor fi eliminate, iar cele 12 rămase vor fi modificate.

Noul act normativ va conţine prevederi privind eficienţa energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile şi construcţia unor creşe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.

Totodată, reglementările din 1997 conţin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel puţin 100 de metri pătraţi spaţiu de joacă în aer liber pentru fiecare copil.

„La o creşă de 100 de copii, de 1-3 ani, înseamnă 10.000 metri pătraţi sau un hectar de teren. Nu este fezabil. Vom modifica această reglementare la minimum 10 m2 pentru fiecare copil, însemnând 1.000 de m2 la o creşă cu 100 de copii.

Urmează să fie prezentat conceptul vizual al clădirilor de creșe. Acestea vor avea, pe lângă camera de joacă, dormitor și baie, un spațiu administrativ, o sală multifuncțională, dar și bucătărie și spălătorie. În jurul clădirilor, dar opțional și pe acoperișul acestora, cei mici se vor putea bucura de spațiu verde de joacă în aer liber. Totodată, clădirile vor avea și panouri solare montate pentru a asigura un aport de energie din surse regenerabile”, mai spune ministrul.