Cum arăta Regele Mihai în tinerețe. GALERIE FOTO

Cum arăta Regele Mihai în tinerețe. GALERIE FOTO
Foto: peles.ro

Se împlinesc trei ani de la moartea Regelui Mihai. Ultimul monarh s-a stins din viață la data de 5 decembrie 2017, la reședința privată din Elveția, la vârsta de 96 de ani. Acum trei ani, românii și-au luat rămas bun de la ultimul lor rege și de la o epocă. Au rămas însă fotografii cu Regele Mihai tânăr, înainte de plecarea în străinătate, ce clădesc istoria acestei țări.

Cum arăta Regele Mihai în tinerețe

Regele Mihaieste ultima mare personalitate a istoriei României din secolul XX. A fost printre ultimul dintre foști lideri de stat din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial și ultimul rege al Europei de Est.

Pe 16 decembrie 2017 ne-am luat rămas bun de la un Rege și de la o epocă. Iar instantaneele ce urmează sunt clipe ale acestei istorii ce stă să apună…

Fotografiile au fost colorizate deJecinciși publicate pe pagina de FacebookIstorie în culori.

Regele Mihai in tinerete

Regele Mihai in tinerete

Regele Mihai I. Copilăria, adolescenţa şi tinereţea

Regele Mihai I al Româiei a fost un copil fericit şi studios, pasionat de sport şi de maşini.

Regele Mihai s-a grăbit să vină pe lume la 7 luni. A deschis ochii la Sinaia, în vila Foişor aflată pe Domeniul Regal, în vecinătatea Peleşului şi a Pelisorului.

Regele Mihai in tinerete

”Micul rege se juca, scria, citea şi era de fapt foarte pasionat de tehnică de mic. Asta e o certitudine.”, spune Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al Castelului Peleş, potrivit Romania Libera.

Înotul, echitaţia şi schiul erau obligatorii în instrucţia unui monarh cu o educaţie desăvârşită.

Încă de mic, regele era pasionat de tehnică şi automobile. Avea doar şase ani când a primit prima sa maşina. Şi era încă un copil când a luat şi prima lecţie de şofat. “Cred că m-am născut cu volanul în mâna” obişnuia regele să spună.

Regele Mihai (născut pe 25 octombrie 1921) a fost constrâns de comunişti să semneze decretul de abdicare pe 30 decembrie 1947. Peste numai câteva zile, pe 3 ianuarie 1948, regele a plecat în exil, iar în acelaşi an, autorităţile comuniste îi retrag şi cetăţenia română pe care o recâştigă abia în 1997, sub preşedinţia lui Emil Constantinescu. Regele Mihai revine în România în 1992, cu ocazia Paştelui şi, ulterior, abia în 1997, după ce regimul Iliescu i-a interzis în repetate rânduri să mai intre în ţară.

După 1948, Regele Mihai a dus o viaţă obişnuită în exil, perioadă marcată de episoade „lumeşti“, precum căsătoria, naşterea copiilor şi lupta zilnică pentru câştigarea existenţei. În imposibilitate de a-şi mai sluji ţara ca suveran, Regele a fost nevoit sau şi-a îngăduit să fie un simplu om.

Casatoria Regelui Mihai cu Regina Ana

„În Exil, singurătatea noastră a fost cu atât mai mare cu cât dorul de ţară şi nevoia de a trăi laolaltă cu românii ne-au fost puse la îndoială sau uitate. (…) Am fost întrebat de mai multe ori care a fost sentimentul meu la plecarea din România. N-am găsit altfel de a spune adevărul despre starea mea de atunci decât că am plecat cu moartea în suflet“, este mărturisirea Regelui despre perioada din exil, potrivit adevarul.ro.

În exil, suveranul României a fost nevoit să lupte zilnic pentru câştigarea existenței.Regele Mihai, devenit în acea perioadă domnul Mihai, a fost fermier, pilot, antreprenor la o companie de electronică şi broker la Bursa de pe Wall Street.

Regele Mihai in tinerete

Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:45 - Alexandru Rafila, despre dosarul DNA privind achiziționarea de vaccinuri: Probabil că plângerea penală vine dintr-o zonă apropiată de Vlad Voiculescu. Guvernul să facă public contractul, nu discutăm de rachete balistice (VIDEO)
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)