Cum explică ministrul de Interne ratarea aderării la Schengen și când ar putea România să primească o nouă șansă / Lucian Bode: Scenariul decuplării de Bulgaria nu a existat pe masa Consiliului JAI de joi (VIDEO)

Cum explică ministrul de Interne ratarea aderării la Schengen și când ar putea România să primească o nouă șansă / Lucian Bode: Scenariul decuplării de Bulgaria nu a existat pe masa Consiliului JAI de joi (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, susține că soluțiile propuse de România și de Comisia Europeană „nu au fost auzite de Austria”, precum și că scenariul decuplării de Bulgaria nu a existat pe masa Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi de la Bruxelles.

Ce spune Lucian Bode despre ratarea aderării la Schengen și posibilitatea unui nou vot

Oficialul spune că soluțiile propuse „nu au fost auzite de Austria”.

„Aceste soluții le-am propus mai întâi austriecilor, ministrului Gerhard Karner, în cele două întâlniri pe care le-am avut la Viena, pe 23 noiembrie, respectiv pe 5 decembrie. Din păcate, soluțiile noastre nu au fost auzite, nu au spus că nu sunt de acord cu ele, vorbesc de plan de acțiune, de colaborare polițienească, de acțiuni comune la frontieră, de preluare migranți pe Regulamentul Dublin, vorbesc de planul de acțiune prezentat tot pe data de 5 de către Comisie, plan de acțiune care a fost puternic susținut de România și a venit la propunerea Austriei. Eh, toate aceste soluții, din păcate, nu au fost auzite de Austria, nici soluțiile noastre, nici soluțiile Comisiei, așa că suntem în situația pe care o cunoașteți”, a declarat Lucian Bode, vineri, la București.

Referitor la posibilitatea de a primi o nouă șansă, el a explicat: „Regulile sunt foarte clare. O decizie de aderare a României la spațiul Schengen poate fi luată doar în Consiliul Justiție și Afaceri Interne, secțiunea Afaceri Interne. Următorul consiliu ordinar, Consiliu JAI, este programat pentru luna martie”.

„Dacă până atunci va exista un consiliu extraordinar și Președinția în exercițiu, cehă, a Uniunii, Președinția viitoare, suedeză, de la 1 ianuarie, va agrea împreună cu Comisia, împreună cu statele candidate, și aici mă refer la România și Bulgaria, să introducă pe ordinea de zi acest punct, în înțelegerea Serviciului Juridic al Comisiei nu este nevoie să parcurgem toate procedurile parcurse deja, ci efectiv este nevoie de un vot și de unanimitate”, a continuat Lucian Bode.

Ministrul susține că scenariul decuplării de Bulgaria „nu a existat pe masa Consiliului JAI de ieri”.

Întrebat de ce nu a propus România decuplarea, Lucian Bode a spus: „Este foarte simplu. Pentru că pentru o astfel de decizie era nevoie de unanimitate. Dumneavoastră vă imaginați că Bulgaria ar fi susținut cu vot decuplarea de România?”

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:04 - Ştefan Pălărie, despre examenul de admitere la liceu, separat de Evaluarea Națională: Naște multă rezistenţă pentru că atinge un subiect sensibil. Dacă nu ai bani de meditaţii, vei fi sortit examenului săracilor
23:55 - Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)
23:53 - Oamenii se tem de o posibilă poluare cu produse petroliere pe Râul Argeș / S-au putut observa dâre de combustibil
23:43 - Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)
23:14 - Care este pasiunea neștiută a Deliei Matache / Mama ei o pedepsea în copilărie când făcea acest lucru
23:10 - O pasageră din Italia s-a dezbrăcat și s-a bătut cu însoțitorii de bord. Membrii echipajului au legat-o de scaun
22:58 - Gheorghe Ialomițianu (PMP): Guvernul se împrumută, și o face la dobânzi tot mai mari, în loc să ia fondurile europene, care sunt gratis. Riscăm să pierdem o parte din banii UE (VIDEO)
22:53 - Reșițenii s-au descălțat înainte să intre în noul tramvai livrat de turci. De ce au fost nevoiți să facă acest gest (VIDEO)
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene