Dezvăluiri uluitoare în cazul Cupru Min: Guvernul Cioloș a aprobat vizita delegaţiei conduse de ”un pericol pentru siguranţa naţională”

Dezvăluiri uluitoare în cazul Cupru Min: Guvernul Cioloș a aprobat vizita delegaţiei conduse de ”un pericol pentru siguranţa naţională”
Foto: radioiasi.ro

Societatea Cupru Min a vândut, printr-un contact pe doi ani semnat în octombrie 2017 cu o companie din Hong Kong, toată producţia de mineriu de fier a României. Jurnaliştii GSP arată că această companie este reprezentată de Wang Yan, un controversat om de afaceri chinez căruia i-a fost retrasă cetățenia română în urmă cu câțiva ani, la solicitarea SRI, pentru că reprezenta „un pericol pentru siguranţa naţională”.

Licitaţia câştigată de chinezi a avut loc în 2017, însă vizitele chinezilor au început în 2016, în perioada Guvernului Cioloş, când ministrul Energiei era Victor Grigorescu, informează stiripesurse.ro.

Ministerul Energiei din Guvernul Cioloş nu a considerat o problemă faptul că unul dintre reprezentanţii companiei care dorea să cumpere toată producţia de minereu de cupru a României fusese declarat cu doar doi ani înainte un pericol pentru siguranţa naţională.

Prima vizită a delegaţiei chineze la companie a avut loc pe 25 noiembrie 2015. Trei reprezentanţi ai Merlion Resources, însoţiţi de Wang Yan, au participat la discuţii cu conducerea Cupru Min, le-a fost prezentată compania şi şi-au exprimat intenţia de a participa la viitoare licitaţii pentru minereu de cupru.

Nota cu privire la discuţiile dintre chinezi şi conducerea Cupru Min poate fi citită aici.

Licitația s-a finalizat cu vânzarea întregii producții de concentrat de cupru către Merlion Resources. Cupru Min spune că a fost atribuit contractul în baza prețului cel mai bun.

Numele lui Wang Yan apare în investigaţia GSP privind dosarul Shanghai despre o reţea de prostituţie cu minore din 2005, reţea controlată de mafia chineză din România şi protejată la vârf în poliţie.