Curtea Constituțională: Legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

Curtea Constituțională: Legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

Curtea Constituțională a decis marți că este neconstituțională modificarea Legii 3/2000, care prevede stabilirea de către Executiv a programului referendumului printr-o hotărâre de guvern.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, marţi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, mai multe sesizări, una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate, formulată de 63 de deputaţi PDL, vizând prevederile Legii pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

CCR  decis marți după-amiază că prelungirea votului la referendum este constituţională. Astfel, românii vor vota între 7.00 şi 23.00. (Detalii AICI)

Citește AICI integral decizia Curții Constituționale.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de lege de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în care a fost introdusă prevederea că „intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului naţional se va stabili prin hotărâre a Guvernului”.

Ultima oră
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său
20:19 - Accident cumplit în județul Prahova. Patru persoane, printre care și un bebeluș, au fost transportate la spital (VIDEO)
20:01 - Mamă, tată și fiu, răpuși de COVID-19 în aceeași zi. Cei trei erau nevaccinați și ajunseseră la spital în stare foarte gravă / Managerul SJU Giurgiu: Marea majoritate a cazurilor vin în ultimul moment (VIDEO)
19:37 - Probleme pentru Selly! Mesajul transmis de vlogger în toiul nopții: „Ne asigurăm că pe viitor nu mai încearcă nimeni să mă rănească sau să mă omoare…”
19:17 - 59.319 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care aproape 31.900 cu prima doză
18:56 - Ratingul României, reconfirmat de agențiile Standard & Poor`s și Moody`s. Perspectiva, stabilă
18:29 - Dan Tanasă: AUR va iniția procedurile parlamentare pentru controlul averii președintelui Klaus Iohannis