Curtea Constituțională: Legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

Curtea Constituțională: Legea privind stabilirea prin HG a orarului referendumurilor e neconstituţională

Curtea Constituțională a decis marți că este neconstituțională modificarea Legii 3/2000, care prevede stabilirea de către Executiv a programului referendumului printr-o hotărâre de guvern.

Plenul Curţii Constituţionale s-a întrunit, marţi, pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, mai multe sesizări, una dintre obiecţiile de neconstituţionalitate, formulată de 63 de deputaţi PDL, vizând prevederile Legii pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.

„În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că dispoziţiile articolului unic pct.2 din Legea pentru modificarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt neconstituţionale”, se arată într-un comunicat al CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.

CCR  decis marți după-amiază că prelungirea votului la referendum este constituţională. Astfel, românii vor vota între 7.00 şi 23.00. (Detalii AICI)

Citește AICI integral decizia Curții Constituționale.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 18 iulie, proiectul de lege de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, în care a fost introdusă prevederea că „intervalul de timp pentru desfăşurarea referendumului naţional se va stabili prin hotărâre a Guvernului”.

Ultima oră
23:57 - PSD a inițiat un proiect pentru depolitizarea CCR. Marcel Ciolacu: Am depus tot noi reforma promisă de USR și Dan Barna
23:55 - O tânără, condamnată în Franța pentru că a falsificat 20 de certificate pentru COVID-19
23:53 - WhatsApp, noi funcții. Cum vrea compania să facă bani de pe urma utilizatorilor și ce impact are asupra intimității
23:24 - Cseke Attila: Nu o să ne întoarcem la situația în care marea majoritate a activităților au fost închise. Acum există o anumită predictibilitate (VIDEO)
23:10 - Ludovic Orban: Chiar în varianta în care Cîțu câștigă Congresul, nu va mai rezista foarte mult în funcția de prim-ministru
23:05 - Povestea orașului din Ungaria, unde dansul tango a fost interzis timp de 100 de ani
22:57 - Marcel Ciolacu: O să vedeți ce se pupă Dan Barna și Florin Cîțu după ce trec congresele. Ați văzut câine plecând de la măcelărie!? / Le cerem de fiecare dată să treacă „Fără penali în funcții publice”
22:44 - Florin Cîțu, despre înțelegerile cu Ludovic Orban: „S-a spus doar atât, că dacă voi candida la președinția PNL mă va contracandida”
22:32 - Președintele Klaus Iohannis, discuție cu secretarul general al OIF despre colaborarea în domenii precum educația și cercetarea
22:29 - Ludovic Orban: Președintele României nu poate constituțional și nici moral să manifeste parti-pris pentru un candidat sau altul. Ar genera efecte profund nocive atât în PNL, cât și în opinia publică