Daciana Sârbu critică dur Guvernul Dăncilă. „De ce lipsesc din România iniţiativele guvernamentale care să vizeze probleme atât de grave?”

Daciana Sârbu critică dur Guvernul Dăncilă. De ce lipsesc din România iniţiativele guvernamentale care să vizeze probleme atât de grave?

Europarlamentarul Daciana Sârbu a lansat un atac extrem de dur la adresa Cabinetului condus de Viorica Dăncilă.

Daciana Sârbu, fostă colegă la Bruxelles cu actualul premier, critică Executivul Dăncilă pentru lipsa iniţiativelor privind risipa alimentară și obezitatea infantilă.

Ea dă ca exemplu mai multe legi adoptate de ţările UE, privind obligativitatea supermarketurilor de a dona în timp util alimentele care urmează să expire, precum şi iniţiativa recentă Marii Britanii de a pune aşa-numita „taxă pe zahăr” pentru reducerea obezităţii.

„De mai bine de un an, o lege obliga supermarketurile franceze sa nu arunce alimente neexpirate, fortandu-le in schimb sa le doneze, in timp util, catre organizatii caritabile. Jumatate din donatiile de care se bucura acum bancile de alimente franceze provin de la supermarketuri, ceea ce arata ca masura functioneaza, adica hrana in stare buna, in loc sa fie irosita, ii ajuta pe cei mai putin norocosi din societate. Exemplul incepe sa inspire si alte tari. O masura guvernamentala aplicata in Italia ajuta un milion si jumatate de oameni sa aiba acces la hrana in urma unei scheme de acest tip.
In curand in Marea Britanie va intra o vigoare asa-numita “taxa pe zahar”, adica o suma adaugata la pretul bauturilor carbogazoase, care va constitui un fond pentru finantarea activitatilor sportive in clasele primare. Se stie ca reducerea cantitatii de zahar consumate in special de catre copii este una din cele mai eficiente solutii impotriva obezitatii. Sigur ca in societatea britanica propunerea acestei initiative a generat dezbateri lungi si foarte aprinse – dar vorbim de un subiect important si de o decizie care cu siguranta va avea un impact considerabil. Deja exista efecte – multi producatori si-au reformulat produsele reducand continutul de zahar, pentru a evita taxa. Avantaj – consumatorul! Si sanatatea copiilor pe termen lung.
Primaria Londrei a lansat recent o initiativa pentru combaterea obezitatii in randul copiilor, proiect in care a implicat specialisti cu experienta solida in domeniu, capabili sa aplice solutii concrete la o problema foarte serioasa”, a scris europarlamentarul, pe pagina sa de Facebook.

„De ce lipsesc din Romania initiativele guvernamentale si politice care sa vizeze probleme atat de grave cum sunt risipa alimentara si obezitatea infantila? De ce la noi initiativele politice ale liderilor importanti au legatura cu adversarii politici reali sau imaginari, cu obsesii si vendete personale, dar aproape niciodata cu subiecte importante cum ar fi sanatatea generatiilor viitoare, protejarea mediului sau sprijinirea concreta a celor aflati in nevoie?”, se întreabă Daciana Sârbu.