Dan Barna: USR-PLUS nu ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care UDMR se opune desfiinţării SIIJ

Dan Barna: USR-PLUS nu ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care UDMR se opune desfiinţării SIIJ
Vicepremierul Dan Barna, colider USR-PLUS, susține că e de neacceptat ca desființarea SIIJ să fie doar mimată, iar ea să continue să existe, sub un alt nume în ca drul Parchetului General.

Dan Barna a anunțat că USR-PLUS nu ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care UDMR se opune desfiinţării Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie în formula agreată de Guvern. Vicepremierul a precizat că acest lucru s-ar putea întâmpla doar în cazul în care nu ar mai exista nicio variantă, iar în acest moment sunt multe variante în discuţie.

Liderul USR a fost întrebat duminică, în cadrul emisiunii Insider Politic de la Prima TV, când va fi desfiinţată Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie.

“Secţia specială va fi desfiinţată, e un obiectiv asumat de coaliţie. Avem însă în momentul de faţă un blocaj şi eu sunt convins că vom găsi o soluţie. După cum ştiţi UDMR are o poziţie prin care nu se desfiinţează Secţia specială, ci pur şi simplu este mutată la Parchetul General cu altă plăcuţa pe uşă, ca direcţie în loc de secţia distinctă. Eu sunt foarte convins că vom găsi o soluţie pentru că poziţia lor e cumva tehnicalitate şi nu săptămâna aceasta, am discutat o variantă, săptămâna viitoare va veni din nou colegul meu Stelian Ion, ministrul Justiţiei cu propuneri prin care să răspundem la argumentele invocate de cei de la UDMR”, a declarat Dan Barna, citează news.ro.

El a afirmat că nu este de acord cu privilegiile acordate magistraţilor.

Noi considerăm, şi asta spune şi Comisia Europeană, şi Comisia de la Veneţia, că magistraţii nu trebuie să beneficieze de un tratament special, adică exact problema pe care a generat-o Secţia specială. Noi spunem foarte clar că actualele dosare de la Secţia specială trebuie să fie distribuite pe competenţă materială, adică cele de corupţie la DNA, cele de crimă organizată la DIICOT, cele de drept comun, să spunem, la Parchet, cum era înainte de înfiinţarea Secţiei şi cum e normal să fie. Magistraţii sunt beneficiari de Justiţie la fel ca oricare alt cetăţean al României. Noi suntem exact împotriva acestei idei că magistraţii trebuie să aibă o Secţie specială sau un regim special care prin asta îi face vulnerabili. (…) Discutând cu soluţii pe masă şi pornind de la premisa asumată şi de UMDR că Secţia Specială trebuie desfiinţată, lucru cu care UDMR este de acord, sunt convins că vom găsi o variantă prin care aceste garanţii despre care vorbesc cei de la UDMR să poată deveni realitate”, a explicat Dan Barna.

Vicepremierul a mai fost întrebat dacă USR-PLUS ia în calcul ieşirea de la guvernare în cazul în care UDMR se opune transferului dosarelor în care sunt cercetaţi magistraţi la DNA.

“Nu suntem acolo în acest moment, suntem mult mai îndărătnici, ca să spun aşa şi mult mai rezilienţi decât suntem creditaţi. Noi am fost trimişi, înţelegem că votul oamenilor care a făcut posibilă prezenţa noastră în coaliţia de guvernare a fost unul prin care ne cer să luptăm pentru ca lucrurile în statul român să se schimbe şi să devină europene, să vină moderne, să devină corecte. Ori ieşirea de la guvernarea ar fi o soluţie doar în momentul în care nu mai există nicio variantă. Deocamdată, sunt multe variante în discuţie, nu suntem acolo”, a mai afirmat Dan Barna.

Ultima oră
19:12 - Rareș Bogdan, reales în funcția de prim-vicepreședinte al PNL. Ceilalți trei prim-vicepreședinți propuși de Florin Cîțu nu au avut contracandidat
19:09 - Daniel Fenechiu: Florin Cîțu a spus că prioritatea este refacerea coaliției / Nu cred că se pune problema unei „epurări” în PNL. Personal cred că ar trebui analizată conduita manifestată sâmbătă la adresa lui Klaus Iohannis (VIDEO)
18:45 - Loto 6/49. Rezultate Loto 6/49, Joker, Noroc Plus și Super Noroc
18:33 - Cristian Diaconescu, despre prezența lui Klaus Iohannis la Congresul PNL: Cerere de implicare din partea partidelor va fi întotdeauna. Este decizia Președintelui dacă și câți pași face într-o direcție sau alta (VIDEO)
18:05 - În Timișoara ar putea fi instituită carantină de noapte pentru persoanele nevaccinate. Rata de infectare din oraș a trecut de pragul de 6
17:17 - Masca redevine obligatorie în spațiile deschise aglomerate din Capitală. Noi măsuri în București, de la miezul nopții
17:04 - Ionel Dancă, filmat când le arăta mai multor liberali cum să voteze (VIDEO)
16:51 - Fetiță de 13 ani, găsită moartă într-o pădure din Bistrița-Năsăud. Ea fusese dată dispărută sâmbătă seară
16:32 - Un bărbat a fost arestat preventiv pentru sechestrarea unei fete și pentru tentativă de viol, la Hunedoara
16:04 - Ludovic Orban: Președintele PNL va avea demisia mea la dispoziție, luni dimineață. Există riscul major ca PNL să piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților