Dan Barna: Vom propune colegilor de coaliţie ca domiciliul să nu mai fie pe cartea de identitate. Asta ar permite o participare la vot mult mai flexibilă (VIDEO)

Dan Barna: Vom propune colegilor de coaliţie ca domiciliul să nu mai fie pe cartea de identitate. Asta ar permite o participare la vot mult mai flexibilă (VIDEO)
Captură Video - Uniunea Salvați România - USR / Facebook

Dan Barna vrea să schimbe modul în care arată buletinele. Liderul USR-PLUS a anunțat că va propune coaliției de guvernare ca domiciul să fie eliminat de pe cartea de identitate. O astfel de modificare ar genera, în opinia vicepremierului, o participare la vot mult mai flexibilă, informează B1 TV în cadrul Știrilor B1, prezentate de Andreea Moraru.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

USR-PLUS vrea eliminarea adresei de pe buletin

Cărțile de identitate s-ar putea schimba în viitorul apropiat. Propunerea vine din partea USR-PLUS, care anunță, prin vocea liderului Dan Barna, că buletinele românilor ar putea să nu mai conțină informații despre adresa de domiciliu a posesorilor.

„Un alt element important pe care îl vom discuta în coaliţie şi îl vom propune colegilor noştri este acela de a nu mai avea, cum este situaţia foarte multor state europene, de a nu mai avea domiciliul pe cartea de identitate, de a desface această legătură cumva artificială în care identitatea omului este condiţionată de existenţa domiciliului acolo în respectiva… pe cartea de identitate, pentru că asta ar permite şi o participare la vot mult mai flexibilă şi mult mai firească”, a explicat Dan Barna.

Liderul USR-PLUS mai spune că în foarte multe ţări adresa de domiciliu nu este o componentă a identităţii persoanei.

„Asta vrem şi noi, să nu mai fie condiţionată existenţa domiciliului, să nu mai fie pe cartea de identitate, deci elementele definitorii ale identităţii să nu mai cuprindă şi domiciliul. Că are sau poate să aibă şi un efect electoral, asta urmează să vedem în reglementare. Oricum, vor fi tot aşa, liste de oameni care locuiesc. Primăria are domiciliul cetăţenilor și toate alea. Alea nu dispar.

În momentul în care depui documentele pentru buletin, pentru cartea de identitate, să nu mai fie necesară şi acea dovadă a adresei, adresa fiind cea pe care o declari sau cu care eşti înregistrat în celelalte documente ale primăriei, ale autorităţilor locale”, a mai spus vicepremierul Dan Barna, coliderul USR-PLUS.