Viorica Dăncilă se opune unui referendum de revizuire a Constituţiei cu ocazia alegerilor prezidenţiale: „Încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia”

Viorica Dăncilă se opune unui referendum de revizuire a Constituţiei cu ocazia alegerilor prezidenţiale: Încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat la finalul şedinţei PSD că va merge la consultările de la Cotroceni cu un mandat clar în care îi va transmite preşedintelui Klaus Iohannis că nu este de acord cu organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei în aceaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

„Acest lucru încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia şi nu trebuie să avem un dublu standard. Pe de o parte spunem că trebuie să respectăm recomandările Comisiei de la Veneţia, pe de altă parte încălcam recomandările. Cred că trebuie să avem o abordare unitare şi să nu suprapunem alegerile, să venim cu mesaje diferite”, a afirmat Viorica Dăncilă.

Liderul interimar al PSD a subliniat că un referendum trebuie convocat cât mai rapid pentru a pune în acord legislaţia cu rezultatul referendumului din 26 mai, dar întâi trebuie un acord între partide.

„După părerea mea cred că trebuie să fie un referendum care ca şi dată să aibă loc cât mai curând. Pentru acest lucru trebuie să avem consens la nivelul partidelor politice, pentru că un referendum pentru revizuirea Constituţiei trebuie să aibă două treimi în Parlament şi trebuie să avem discuţii care sper eu să se bazeze pe dialog constructiv şi nu pe jigniri la adresa unui partid sau altul”, a arătat Viorica Dăncilă.

De altfel, aceeaşi poziţie a fost împărtăşită şi de liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu cu care Dăncilă a discutat la Palatul Victoria miercuri dimineaţa.