Vicepremierul Daniel Suciu (PSD): Din 34 de președinți de Consiliu Județean, 29 susțin votul uninominal. Printre ei sunt și liberali

Vicepremierul Daniel Suciu (PSD): Din 34 de președinți de Consiliu Județean, 29 susțin votul uninominal. Printre ei sunt și liberali
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a adoptat luni o Ordonanță de Urgență prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum. Ordonanța a fost aspru criticată de PNL. Președintele liberalilor, Ludovic Orban, chiar a declarat că decizia Guvernului este pur și simplu o nerușinare, deoarece sfidează votul românilor de la referendum. (Detalii AICI) În schimb, vicepremierul Daniel Suciu (PSD) a susținut că printre președinții de Consilii Județene care susțin această OUG se numără inclusiv liberali, informează HotNews.

Suciu a declarat că a primit puncte de vedere de la 34 de președinți de Consiliu Județean, dintre care 29 susțin reintroducerea votului uninominal prin OUG. Printre susținători sunt și membri PNL. El a dat exemplul șefilor liberali de consilii județene din Alba, Arad, Brașov, Călărași, Sibiu și Suceava.

„Critica obiectivă care s-a adus modului indirect de alegere a președinților de Consiliu Județean, și anume că prin jocuri de partid, prin negocieri care uneori nu au de-a face cu votul popular se alegeau președinții de CJ, începând cu astăzi a încetat. Așadar, votul masiv al românilor din data de 26 mai are și un rezultat imediat – aducem alesul local la judecata cetățenilor din fiecare județ”, a declarat Daniel Suciu.

”La o săptămână după ce românii, la referendum, au hotărât clar că nu mai vor OUG pe Justiţie şi vor control constituţional al OUG, care să fie declanşat şi de alte instituţii în afara Avocatului Poporului, Guvernul, încălcând grosolan voinţa românilor, emite OUG prin care vrea eternizarea baronilor PSD, prin schimbarea sistemului de alegere a şefilor de CJ.Această decizie neruşinată, complet neconstituţională contravine voinţei românilor, cât şi voinţei cvasigenerale din societate, care susţine alegerea primarilor în două tururi.E clar că acestguverna rămas prizonierul baronilor roşii, a tuturor figurilor de tristă amintire, care și-au ținut comunitățile în sărăcie și care au condus prin abuz și prin amenințare”, declarase, la rândul său,Ludovic Orban.