Darius Vâlcov, consilier ilegal la Guvern! Misterele din jurul prezenței sale în Palatul Victoria

Darius Vâlcov, consilier ilegal la Guvern! Misterele din jurul prezenței sale în Palatul Victoria

Vicepremierul Paul Stănescu a lansat bomba, zilele trecute, în spațiul politic când a dezvăluit că Darius Vâlcov, cel care este considerat "creierul" din spatele programului de guvernare, lucrează la Guvern pe o funcție de consilier.

"Darius Vâlcov este consilier la Guvern şi m-am întâlnit de foarte multe ori cu el acolo. (…) Mă întâlnesc cu el la Guvern şi nu pot să nu spun lucrul acesta", a afirmat Paul Stănescu la scurt timp după ce a fost instalat ca vicepremier și ministru al Dezvoltării. (Detalii AICI)

Jurnalistul Ciprian Prisăcariu remarcă însă că, dacă acest lucru este precum a spus Paul Stănescu, atunci prezența lui este ilegală pentru că prin funcția de consilier are un statut public, de angajat la stat și plătit de la buget, iar toate astea vin la pachet cu obligația depunerii unei declarații de avere și a uneia de interese. Numai că acestea nu apar nici pe site-ul Secretariatului General al Guvernului și nici la Agenția Națională de Integritate, instituțiecare centralizează toate declarațiile de avere și interese depuse.

"Întrebarea e, deci, simplă: care e, de fapt, statutul lui Vâlcov? Dacă e chiar angajat la Guvern, a încălcat legea ANI nedepunând declarații de avere și interese. Dacă nu e angajat oficial la Guvern, în ce calitate intră în Palatul Victoria și, mai ales, are acces la documente care nu au caracter public?", se întreabă Ciprian Prisăcariu într-un material pe blogul său.

Despre prezența lui Darius Vâlcov în sferele înalte ale puterii PSD-ALDE s-a vorbit intens în ultimele luni, mai ales că acesta a fost cel care a făcut evaluarea guvernului Grindeanu ce a dus la dărâmarea acesteia prin moțiune de cenzură depusă chiar de cei care au instalat cabinetul premierului Sorin Grindeanu.

Inițial s-a știut că acesta lucrează la grupul parlamentar al PSD, lucru confirmat de Liviu Dragnea care punea prezența acestuia în Parlament pe faptul că "este foarte bun".

Cel mai probabil Darius Vâlcov ar fi fost numit de PSD într-o poziție mult mai înaltă, cel mai probabil una de ministru, dar probleme penale ale acestuia au cântărit greu.

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuză de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar, senator şi ministru. Darius Vâlcov este acuzat că, în perioada aprilie-decembrie 2011, a primit de la omul de afaceri Theodor Berna, patronul Tehnologica Radion, prin intermediul fostului primar Minel Florin Prina, suma de 2,5 milioane de lei. Banii i-au fost daţi lui Prina, în cinci tranşe de câte 500.000 de lei, în municipiul Slatina. Vâlcov ar mai fi primit, în perioada 2012- 2013, tot de la Theodor Berna, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 de lei.

În luna iunie a acestui an, Darius Vâlcov a fost plasat sub control judiciar pentru instigare la dare şi luare de mită, cu interdicţia de a părăsi ţara, într-un alt dosar care vizează un funcţionar public din cadrul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt acuzat că a luat mită timp de trei ani de la o firmă controlată de către Vâlcov.

Nici relația lui Darius Vâlcov cu Paul Stănescu nu este una noua, de aici și dezinvoltura cu care vicepremierul a făcut dezvăluirea. Cei doi sunt vizați într-un dosar penal, în care însă nu au fost puse încă persoane sub urmărire penală, pentru infracțiuni comise în perioada în care Paul Stănescu era președinte al CJ Olt, iar Vâlcov primar de Slatina.

Urmăriți B1TV.ro și pe