De câte voturi mai are nevoie USL pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu: Cum le schimbă calculele victoria de la locale

De câte voturi mai are nevoie USL pentru a-l suspenda pe Traian Băsescu: Cum le schimbă calculele victoria de la locale

Planul USL de suspendare a președintelui Traian Băsescu prinde din ce în ce mai mult contur. După anunțul de luni al președintelui PNL, Crin Antonescu, de demarare a procedurilor, a urmat o serie de revocări în Parlament, toate menite să facă mai ușor procesul de suspendare al șefului statului.

Liderii USL și-au făcut punct cu punct planul de atac. Astfel, ei au anunțat că în prezent mai au nevoie de doar trei voturi în Parlament pentru a-l putea suspenda pe Băsescu, ei având nevoie de cel puțin 229 pentru a-și vedea visul cu ochii, scrie Adevărul.

Numărul total de parlamentari este, în prezent, de 457, ceea ce înseamnă că majoritatea este de 229 de voturi. În total, USL are 226 de parlamentari şi mai are nevoie doar de trei voturi pentru suspendarea preşedintelui.

Numai că ecuația ar putea fi modificată, dacă președintele nu va fi suspendat cât mai repede, întrucât mulți senatori și deputați au fost aleși preşedinţi de consilii judeţene sau primari, ei trebuind astfel să renunțe la mandatul de parlamentar.

Numărul de parlamentari USL care vor pierde mandatul în urma alegerilor locale se ridică la 17. Ca urmare, numărul total de parlamentari va fi de 440, iar majoritatea va deveni 221. În noile condiţii, USL are 210 parlamentari, deci are nevoie de încă 11 voturi pentru suspendarea lui Traian Băsescu.

În ciuda agitației din Parlament, USL a mai câștigat adepți în barca sa. Senatorul PDL Viorel Calcan a anunțat marți, în plenul Senatului, că a demisionat din Partidul Democrat Liberal și că va activa în continuare în grupul PSD. De asemenea, senatorul independent Ion Vasile a anunțat, în cadrul aceleiași ședințe, că va activa în continuare în grupul PSD.

Suspendarea se poate dovedi, însă, a fi un eşec, aşa cum s-a întâmplat în 2007, când preşedintele Traian Băsescu şi-a păstrat mandatul datorită unui rezultat favorabil la referendumul organizat în acest sens.

Vezi AICI cum ce prevede Constituția cu privire la suspendarea lui Traian Băsescu.