Departamentul de stat american trimite un emisar în România, din cauza unor îngrijorări cu privire la echilibrul democratic

Departamentul de stat american trimite un emisar în România, din cauza unor îngrijorări cu privire la echilibrul democratic

Departamentul de stat american trimite duminică în România un emisar prin intermediul căruia se doreşte transmiterea unui mesaj de îngrijorare în legătură cu recentele acțiuni guvernamentale. Acţiuni care, după cum spun autorităţile de la Washington, amenință controlul şi echilibrul democratic din România.

Emisarul american Phillip Gordon va purta la Bucureşti discuţii cu înalte oficialități guvernamentale, pentru a vorbi, cităm, despre „îngrijorările pe care Statele Unite le au în privința recentelor acțiuni guvernamentale ce amenință controlul şi echilibrul democratic şi slăbesc instituțiile independente ,” se arată pe site-ul departamentului de stat american.

Primele semnale de îngrijorare din partea Statelor Unite au venit la începutul acestei luni. Ambasadorul american la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat atunci că magistraţii Curţii Constituţionale trebuie lăsaţi să ia o decizie independentă, bazată pe principii.

„Este esenţial ca poporul român să aibă încredere că referendumul s-a desfăşurat în mod liber şi corect şi că regulile stabilite au fost aplicate,” spunea Mark Gitenstein.

Ambasadorul a discutat la Palatul Victoria şi cu premierul Ponta. Potrivit primului ministru, discuţiile au vizat însă. parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România.

„Absolut nimeni nu ia în serios absurdităţile apărute prin România, cum că ieşim din NATO, din UE şi ne ducem în URSS,” a precizar premierul Victor Ponta după întrevederea cu Mark Gitenstein.

Cert este că înainte de vizita neanuntaţă a ambasadorului la Guvern, Mark Gitenstein a mers şi la Ministerul de Interne, la doar o zi după demisia ministrului Ioan Rus. Iar dacă absurdităţile invocate de premierul Ponta nu sunt luate în serios, ştim cu siguranţă că ultimele săptămâni de guvernare aduc din ce în ce mai multe semnale negative de peste hotare.

„Phillip H. Gordon, va sosi la Bucureşti în data de 12 august unde se va întâlni cu înalte oficialități guvernamentale, pentru a discuta îngrijorările pe care Statele Unite le au în privința recentelor acțiuni guvernamentale ce amenință controlul şi echilibrul democratic şi slăbesc instituțiile independente.”

 

Emisarul american Phillip Gordon va purta discuții cu guvernul de la București

Embed: " />