Deutsche Welle: „Dublul limbaj al actualei puteri. Una declară Ponta la Bruxelles, altul este discursul de la București”

Deutsche Welle: „Dublul limbaj al actualei puteri. Una declară Ponta la Bruxelles, altul este discursul de la București”

Discursurile liderilor actualei puteri sunt din nou puse la zid de presă, după ce jurnaliștii au constatat că Victor Ponta și Crin Antonescu, deși sunt parteneri de guvernare, nu gândesc în aceeași manieră, iar declarațiile lor se bat cap în cap.

Astfel, Deutsche Welle publică joi o analiză a „dublului limbaj” folosit de guvernul Ponta în ceea ce privește angajamentele luate în fața Comisiei Europene.

„Una transmite Victor Ponta la Bruxelles, în scrisoarea trimisă președintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, altul este discursul de la București, în care șeful guvernului incriminează activitatea procurorilor de la DNA”, scrie Deutsche Welle.  

„Preşedintele interimar Crin Antonescu declara marţi, înaintea publicării raportului, la Radio România Actualităţi: „România nu este în situaţia de a i se testa şi verifica angajamentul faţă de valorile democratice. Nu suntem cobai, fundamentele democraţiei în România sunt consacrate demult.” O zi mai tîrziu, acelaşi Crin Antonescu declara că Raportul MCV „este în deplină concordanţă cu ceea ce credem noi aici, în România” şi că „ceea ce e un lucru îmbucurător pentru noi toţi e că se reintră pe calea normalităţii în ceea ce priveşte o comunicare normală cu Comisia Europeană”, explică jurnaliștii.

De asemenea, aceștia remarcă faptul că premierul Victor Ponta a apreciat Raportul MCV ca fiind unul „echilibrat”. În aceeaşi zi însă, el a acuzat procurorii DNA de practici staliniste, în contextul în care managerul Spitalului Floreasca, Radu Macovei, a fost chemat la audieri pentru că  l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase, după tentativa de sinucidere a acestuia.

„În scrisoarea pe care Victor Ponta i-a trimis-o preşedintelui Comisiei Europene, la punctul şase scrie negru pe alb: „Guvernul României îşi ia angajamentul să respecte independenţa sistemului judiciar, atitudine exprimată şi de premier pe data de 6 iulie””, mai scrie Deutsche Welle.

Ultima oră
23:08 - Nelu Tătaru: Mă aștept să se generalizeze certificatul verde / Sunt sectoare cu contact direct și repetat cu cetățenii, haideți să le facem sigure – facem vaccinul gratuit sau facem testele pe banii noștri
23:00 - Ludovic Orban: La ora actuală se lucrează la o îmbunătățire a legislației în domeniu informațiilor
22:28 - Nelu Tătaru spune că statele cu o rată mare de vaccinare se tem că românii și bulgarii ar putea întreține pandemia
22:12 - Raluca Turcan: Am făcut astăzi un pas important pentru a ne asigura că drepturile românilor din străinătate sunt recunoscute și respectate
22:10 - Intelectualii liberali îl susțin pe Ludovic Orban: „Alternativa este un PNL care ar rămâne liberal doar cu numele, devenind în fapt un partid cu tendințe dictatoriale și clientelare”
21:53 - Noi măsuri, aplicate în 12 localități din Ilfov, după ce rata de infectare a depășit 3 la mia de locuitori
21:43 - Șefa Comisiei Europene, reacție fermă la pactul pe apărare dintre SUA, Marea Britanie și Australia. Ursula von der Leyen: Franța, tratată inacceptabil. UE așteaptă clarificări
21:28 - Șerban Bubenek, despre soluții privind paturile ATI pentru COVID-19 la București: Vor fi operaționalizate unitățile mobile (VIDEO)
21:13 - Sorin Cîmpeanu: Vom debloca în scurt timp formularele prin care părinții își pot exprima intenția de vaccinare a elevilor. Nu îi vom dezavantaja în niciun fel pe cei care nu doresc sau pe indeciși (VIDEO)
20:51 - Ciprian Pandea (PNL Călărași), despre șeful interimar al Gărzii de Mediu: Alexandru Lucian Vasile era adjunctul lui Octavian Berceanu, cu care a colaborat foarte bine, și este un om cu studii în domeniu