Doi senatori PNL solicită interzicerea exploatării gazelor de şist: "Tehnica fracţionării hidraulice a fost respinsă pe scară largă în UE"

Doi senatori PNL solicită interzicerea exploatării gazelor de şist: "Tehnica fracţionării hidraulice a fost respinsă pe scară largă în UE"
Foto: diacaf.ro

Doi senatori PNL au înaintat Camerei Deputaţilor o iniţiativă legislativă prin care solicită interzicerea exploatării gazelor de şist.

Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu motivează în acest document că tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă în Uniunea Europeană.

„Completarea Legii petrolului 238/2004 se impune în contextul în care tehnica fracţionării hidraulice, prin care se extrag aceşti combustibili, a fost respinsă pe scară largă în UE, România însăşi instituind în prima parte a anului 2012 un moratoriu privind exploatarea gazelor de şist, până la finalizarea studiilor ce se află în derulare la nivel european”, afirmă cei doi senatori liberali, potrivit Hotnews.

Guvernul a afirmat că „nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative în forma prezentată”, deşi Consiliul Consultativ a avizat favorabil propunerea.

Liberalii Bodea şi Boeriu precizează că cer completarea Legii petrolului cu următoarea prevedere: „Nu fac obiectul prezentei legi operaţiunile de exploatare a combustibililor fosili neconvenţionali, respectiv gazele de şist, gazele din formaţiuni compacte, metanul din straturile de cărbune, petrolul din formaţiuni compacte sau petrolul de şist”.

Cei doi senatori mai afirmă că numeroase ţări europene care au exploatat mulţi ani aceste gaze au renunţat şi interzis acest lucru, din cauza impactului devastator asupra mediului şi locuitorilor din zonele învecinate exploatărilor.

În replică, Guvernul precizează că „expunerea de motive nu conţine informaţii privind impactul socio-economic, impactul asupra sistemului judiciar şi nici informaţii privind consultările derulate şi eventualele recomandări formulate”.

 

Tags:
Ultima oră
15:26 - 493 de unități administrative din România, în scenariul roșu. Lista localităților în care rata de infectare depășește 3 la mia de locuitori
14:47 - Orban, către liberali: Nu-mi aduc aminte ca Florin Cîțu să fi consultat un for al PNL înainte de deciziile ce au dus la criză şi retragerea USR PLUS. Dacă ei nu mai vin în coaliție, cu cine facem majoritate parlamentară?
14:38 - Ludovic Orban: Un lider al PNL trebuie să fie carismatic și să aibă forța și inteligența de a duce PNL la victorie. Am câștigat această competiție
14:32 - Directive date din taberele Cîțu și Orban, ca delegații la congres să-și dovedească votul. „Toți trebuie să deschidă perdelele la cabine” (FOTO)
14:20 - Mihai Bendeac, mână spartă. Plăteşte personal, cu 10.000 euro, concurenţii de la iUmor, de la Antena 1
14:11 - Ludovic Orban: Nu avem un premier și un Guvern cu care să ne putem mândri. Niciodată nu a existat un premier cu cotă de încredere atât de joasă (VIDEO)
14:04 - Dan Vîlceanu, către Ludovic Orban: În Parlament aţi fost alături de cei care au vrut să dea jos Guvernul. Aţi ridicat un zid în PNL şi acum vă cer să îl dărâmaţi (VIDEO)
13:40 - Peste 7,600 de noi infectări cu COVID-19 la nivel național și 264 de copii, spitalizați. Doar 3 paturi ATI, libere în București
13:34 - Rareș Bogdan, mesaj pentru susținătorii lui Orban: Nu puteți să rechiziţionaţi o sală. Nu stigați „demisia”, pentru că e guvernul nostru. Noi nu suntem PSD-isti
13:30 - CORONAVIRUS | Încă 7.676 de infectări în România. Pandemia a mai făcut 121 de victime / Bucureștiul a depășit pragul de 4 / 1.195 de pacienți la ATI în toată țara, din care 17 sunt minori