Deputatul Doru-Petrișor Coliu: Croitoreasa din Videle, cârpeli în cultura din diaspora

Deputatul Doru-Petrișor Coliu: Croitoreasa din Videle, cârpeli în cultura din diaspora

Deputatul PMP Doru-Petrișor Coliu reacționeaă dur la desființarea Direcției Românii din Afara Granițelor din cadrul ICR.

„Aşa cum am semnalat prin comunicatul de presă din data de 29.02.2018, croitoreasa din Videle, ridicată la rand de preşedinte al ICR, doamna Liliana Ţuroiu, îşi ocupă timpul ce trebuia dedicat centenarului, cu desfiinţarea Direcţiei Românii din afara Graniţelor, ascunzând-o sub pălăria unei reorganizări îndoielnice.

În loc să celebrăm 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu Țara Mamă, sunt forțat de împrejurări să atrag din nou atenția asupra uriașei nedreptăți îndreptată împotriva comunităților românești de pretutindeni. Și mă refer aici la limitarea influenței, puterii și accesului statului român la propria demografie și influență diplomatică de către el însuși, prin acțiunile specifice întreprinse de o mână de oameni (ori prea inculți să se ridice la nivelul instituției, ori prea trădători încât știu bine ce fac): desființarea Direcției Românii din Afara Graniţelor (DRAG) din cadrul Institutului Cultural Român, structură de prestigiu și acțiune binecunoscută de la Marea Adriatică până în spațiul ex sovietic și Balcani. De unde știu toate astea? Din sursele deschise care au mai răsuflat informații din interior. De ce mă interesează asta? Pentru că DRAG a fost printre puținele structuri care au ajutat fenomenul unionist să se dezvolte încă de la început, chiar și atunci când multe din instituțiile statului român aveau o jenă să vorbească despre Basarabia. De ce se întâmplă asta chiar în ceas de sărbătoare națională? Rămâne să vă răspundeți singuri, că eu un pricep deloc.

Din punct de vedere al legitimității în fața propriilor angajați, actuala conducere a ICR, stă cel mai prost dintre toate echipele manageriale din istoria instituției, fiind numeroase procese pe rol sau altele gata să fie pornite din partea salariaților, profund nemulțumiți de lipsa de viziune și coerență dovedite de aproape 1 an de la preluarea mandatului.

Nepotismul este la el acasă în cadrul ICR. Liliana Țuroiu, fina lui Adrian Videanu, o modistă plecată din Teleorman și ajunsă să beneficieze de rang de ministru prin preluarea președinției ICR, are ca mână dreaptă pe Angela Zlotea. Doamna, devenită peste noapte directorul general economic al instituției dintr-un simplu executant CFP, fără a da concurs pe post și fără a avea experiență în domeniu, face legea în instituție, deși are un certificat de handicap ce ar trebui să conducă la reducerea cantității de muncă prestată. De la numirea sa, o importantă parte a proiectelor destinate românilor din afara granițelor au fost subfinanțate sau blocate, lucru cu care domnia sa este obișnuită și în altă instituție, la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi unde prestează servicii similare. În plus, de când a fost numită director, domnia sa se plimbă pe mapamond pe banii contribuabilului român, depășind cu mult conținutul fișei postului. Colac peste pupăză, nepotul ei Ștefan Claudiu Marin a devenit director al unei structuri interne, iar sora ei, Emilia Floarea Roșianu, din angajat al departamentului juridic, a devenit expertă, și ea peste noapte, în ex românilor de pretutindeni, fiind plantată în direcția DRAG, unde ex s-a evidențiat de-a lungul timpului. Cum s-ar zice timpul trece, leafa merge.

Singura direcție din cadrul ICR care constant a ajutat comunitățile de români de pretutindeni (diaspora şi comunităţile istorice) deși mereu a fost subfinanțată și subdimensionată intenționat, a reușit prin mari sforțări proiecte în zone inaccesibile altor instituții românești, majoritatea realizate în premieră, care avut un uriaș impact (caravane culturale, școli de vară, cercetări, publicații, concerte, expoziții, teatru, cursuri, trasee culturale, conferințe, concursuri etc). Calitatea oamenilor de aici este recunoscută din plin de către liderii români de pretutindeni, din Spania și Italia până în spațiul exsovietic, de la Marea Adriatică până în Balcani.

Deşi a trâmbiţat prin presa acolită ca nu desfiinţează Direcţia Românii din Afara Graniţelor, în timp ce practic cu asta se ocupa, nici până în ziua de astăzi, la mai mult de o lună de la solicitarea transmisă domniei sale, Liliana Ţuroiu nu a fost capabilă să imi răspundă la întrebările adresateȚ, transmite Coliu.