Dosar de politician: Cum funcționează mafia manualelor școlare (VIDEO)

Dosar de politician: Cum funcționează mafia manualelor școlare (VIDEO)
Foto: B1 TV

Silviu Mănăstire a vorbit în cadrul emisiunii ”Dosar de politician” despre mafia manualelor școlare.

În ultimii zece ani, câteva edituri au pus monopol pe tipărirea și vânzarea de manuale școlare către ministerul Educației, generând afaceri de zeci de milioane de euro. Editurile au vândut la liber manualele, fără licitație publică și fără ca manualele să fie îmbunătățite conform nevoilor elevilor. Practic, în ultimii zece ani, de la an la an, editurile au retipărit aceleași manuale prăfuite și le-au vândut drept manuale noi. Această afacere funcționeaza în baza unui sistem piramidal din care fac parte profesorii, directorii de școli și funcționarii inspectoratelor școlare județene, dar și șefii din ministerul Educației.

Procedura este simplă: de exemplu, abecedarul tipărit de Editura Didactică și Pedagogică este „recomandat” de către inspectorii de învățământ preșcolar din ministerul Educației, să zicem de o anume doamnă Viorica Preda, iar mai departe abecedarul este „plasat” în școli de către inspectorii de învățământ preșcolar de la inspectoratele județene la rugămintea nevinovată a uneia dintre autoare, să zicem doamna Mariana Norel.

Practic, profesorii din România decid la „recomadarea” directorilor de școli ce manuale cumpără pentru elevi și mai ales de la ce edituri. Prin acest sistem de pile, cunoștințe și relații, elevii ajung să învețe din manualele servite de grupurile de interese, care controlează editurile din România.

Acest sistem este uns cu sume consistente de bani: fiecare director de școală care reușește să impună un anume manual, de la o anumită editură, primește un comision de la edituri, asemenea agenților de vânzări care vând tigăi. La rândul lor, inspectorii județeni și șefii din ministerul Educației, care fac recomandările pentru manuale, sunt și ei recompensați.

Aceste informații sunt cunoscute de ani de zile în ministerul Educației și chiar la nivelul Servicului Român de Informații, dar niciun ministru nu a reușit să distrugă caracatița.
Remus Pricopie, fostul ministru al Educației, a încercat în 2014 să spargă monopolul editurilor prin organizare unei licitații naționale publice pentru achiziția de manuale. În cazul unei licitații transparente, editurile nu mai puteau folosi traficul de influență la inspectoratele școlare pentru a-și vinde manualele. Pricopie era sprijinit să facă licitația națională de manuale chiar de premierul Victor Ponta. Ponta a declarat că îl susține pe Pricopie „în războiul pe care în mod sigur o să îl aibă cu o altă categorie de baroni din România, baronii manualelor”.
Ponta susținea că în România, în toate domeniile, sunt nişte baroni care au pus stăpânire pe ceva. „Înţeleg că acum sunt nemulţumiţi că vreţi să faceţi manuale electronice. Foarte bine, faceţi-le, domnule ministru! O să piardă unii care sunt obişnuiţi să facă aceleaşi manuale de zece ani, de cinşpe ani, nu mai au nicio legătură cu realitatea în care trăim în 2013, dar ei tot încasează bani de la părinţi şi de la şcoli” a declarat Ponta într-o ședință de Guvern.

Premierul însă s-a lăudat degeaba: băieții deștepți de la edituri au câștigat în final meciul iar acum, în luna septembrie 2015, la fel ca în ultimii zece ani, toți elevii din România vor învăța din manualele cumpărate pe șest de șmecherii din sistemul de educație.

La începutul anului, Victor Ponta l-a schimbat pe Remus Pricopie din funcția de ministru al Educației, astfel că mafia manualelor a răsuflat ușurată. Noul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, este mult mai cuminte și nu vrea să deranjeze pe nimeni, mai ales pe baronii din educație. În paralel, pentru a bloca licitația naționala pentru manuale, editurile au contestat procedura de achiziție la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor.

Editurile au fost reprezentate în instanță de cabinetul de avocatura Trăilă și Asociații. Cabinetul este condus nu întâmplător de soțul Cristinei Trăilă, cea care a ocupat funcția de șefă a agenției pentru reglementarea achizițiilor publice în guvernarea Boc.

Dosar de Politician: Cum funcționează mafia manualelor școlare