Dragnea: Menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen este fără îndoială contrară dezideratului de consolidare a coeziunii UE

Dragnea: Menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen este fără îndoială contrară dezideratului de consolidare a coeziunii UE

Liviu Dragnea a afirmat că menținerea României și Bulgariei în afara spațiului Schengen este fără îndoială contrară dezideratului de consolidare a coeziunii UE, în cadrul unei întâlniri pe care liderul PSD, alături de Călin Popescu-Tăriceanu, a avut-o cu o delegație a Conferinței Președinților din Parlamentul European.

Principalele subiecte ale discuției cu delegația condusă de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, au vizat evoluţiile României în pregătirea susţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, în special în ceea ce priveşte dosarele de interes major aflate pe agenda europeană în prima jumătate a anului viitor, potrivit comunicatului lansat de Camera Deputaților.

Cei doi oficiali români au salutat deschiderea la dialog şi buna cooperare cu Parlamentul European în pregătirea Preşedinţiei Consiliului UE. Totodată, aceștia au dat asigurări cu privire la angajamentul şi voinţa deplină a României de a contribui, printr-un efort comun, la avansarea agendei Uniunii, în beneficiul proiectului european şi al cetăţenilor.

Antonio Tajani și-a arătat interesul față de stadiul pregătirilor, dar și față de perspectiva României asupra dosarelor sensibile pe care țara noastră le va gestiona pe perioada în care va deține președinția rotativă. De partea cealaltă, Liviu Dragnea a arătat că există mai multe provocări deosebite.

„Este important ca prin acţiunile noastre politice să aducem proiectul Uniunii Europene mai aproape de cetăţeni. Cheia unităţii şi coeziunii în cadrul UE ţine, în primul rând, de tratamentul egal şi de solidaritatea dintre statele membre, acestea fiind două valori fundamentale pe care s-a clădit proiectul european. Menţinerea României şi Bulgariei în afara spaţiului Schengen este fără îndoială contrară dezideratului de consolidare a coeziunii în cadrul Uniunii”, a arătat Dragnea.

În ceea ce priveşte alegerile europene, preşedintele Camerei Deputaţilor a insistat asupra importanţei unei abordări pragmatice, care să plaseze în centrul activităţii cetăţenii europeni, un aspect esenţial fiind capacitatea UE de a proiecta coeziune atât la nivel economic, cât şi social, pentru a creşte gradul de încredere în instituţiile europene şi în competenţa acestora de a răspunde nevoilor reale ale europenilor.

Preşedintele Senatului a subliniat că, pe durata deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE, România va acţiona ca mediator imparţial şi un facilitator de consens. De asemenea, a afirmat că, pe termen lung, eficienţa UE va depinde de capacitatea acesteia de a asigura un nivel adecvat de convergenţă între statele membre şi de a îmbunătăţi nivelul de coeziune, prin menţinerea şi promovarea valorilor comune.

Totodată, Tăriceanu a evidenţiat că unul dintre dosarele cu profil internaţional care va cunoaşte evoluţii importante şi o încheiere aşteptată de un număr foarte mare de cetăţeni europeni în perioada Preşedinţiei rotative exercitate de România este Brexit-ul.

El a salutat consensul obţinut între UE şi Marea Britanie în ceea ce priveşte Acordul de retragere şi a exprimat speranţa că acesta va fi certificat de Consiliul European ce urmează a avea loc la finalul acestei săptămâni.

„Acordul de retragere va garanta protejarea drepturilor tuturor cetăţenilor europeni, deci şi români, stabiliţi în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020. Aceştia vor putea continua să lucreze, să locuiască şi să studieze în Marea Britanie în baza obţinerii unui nou statut special (settled status). Ne exprimăm speranţa că acordul va fi aprobat de Parlamentul European şi ratificat de Parlamentul britanic în forma convenită de ambele părţi”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu, citat de comunicat.

Ultima oră
09:15 - Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
08:39 - Care este starea de sănătate a lui Benone Sinulescu. Anunț important pentru fanii artistului
08:19 - De astăzi, românii nevaccinați anti-COVID-19 care se întorc din Grecia sunt obligați să intre în carantină
23:58 - Incendiu la groapa de gunoi a municipiului Arad, în zona CET. A fost emisă avertizare RO-ALERT pentru localitățile de pe direcția de propagare a fumului (FOTO)
23:47 - Un copil de 4 ani a murit, după ce mașina condusă de mama lui s-a răsturnat într-un pârâu din Caraș-Severin. Femeia nu avea permis, iar în mașină se mai aflau alți trei copii ai săi
23:22 - Urși filmați pe străzile localității Borca. IJJ Neamț: De fiecare dată când sunt martorii unor astfel de situații, cetățenii să sune la 112 și să nu încerce să se apropie (VIDEO)
22:59 - O fetiță de 5 ani a murit și o altă fată, de 6 ani, a fost rănită în județul Mureș. Un copac smuls de furtună a cazut peste ele
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie