Eugen Tomac, după decizia CCR privind pensiile speciale ale primarilor: În forma adoptată, Codul administrativ nu era altceva decât un cod al RUŞINII. PSD și UDMR își dăduseră mâna spre a-i UMILI pe români

Eugen Tomac, după decizia CCR privind pensiile speciale ale primarilor: În forma adoptată, Codul administrativ nu era altceva decât un cod al RUŞINII. PSD și UDMR își dăduseră mâna spre a-i UMILI pe români

PMP reacţionează după decizia Curții Constituționale a României (CCR), conform căreia prevederile Legii privind Codul Administrativ privind pensiile primarilor sunt neconforme cu Legea fundamentală.

Potrivit liderului PMP, Eugen Tomac, Codul Administrativ în forma adoptată nu era altceva decât „un cod al rușinii”, prin care PSD și UDMR „își dăduseră mâna spre a-i umili pe români”.

PMP consideră că decizia CCR este o primă bătălie câștigată de formaţiune în demersul de desființare a pensiilor speciale din România.

„Codul Administrativ, în forma adoptată, nu era altceva decât un cod al rușinii. PSD și UDMR își dăduseră mâna spre a-i umili pe români. Pregătiseră pensii speciale pentru primari și visau la oficializarea limbii maghiare în România. Nimic mai greșit, mai mârșav și mai disprețuitor pentru cetățenii acestei țări. Tocmai de aceea, sunt profund împlinit că am reușit, împreună cu colegii mei, să împiedicăm un astfel de proiect să devină lege. Faptul că solicitarea noastră a fost admisă, iar Legea a fost declarată neconstituțională demonstrează că nu este totul pierdut. România are şansa să devină puternică, dacă fiecare dintre noi va refuza să tacă în faţa nedreptăţii”, a declarat președintele PMP, Eugen Tomac, potrivit unui comunicat de presă..

Deputații PMP, împreună cu alți parlamentari din opoziție au sesizat CCR cu privire la faptul că pensiile speciale pentru aleşii locali introduse prin Codul administrativ încalcă principiul egalităţii cetăţenilor în faţa legii.

Aceeași sesizare critică și modificările aduse de respectivul cod în ceea ce privește folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală.

CCR a decis marţi că Legea privind Codul administrativ – care prevede acordarea de pensii speciale pentru aleșii locali – este neconstituţională în integralitatea ei.

Curteaa anunţat, prin intermediul unui comunicat, că a admis, cu unanimitate de voturi, obiecţia de neconstituţionalitate formulată de grupurile parlamentare ale PMP, PNL şi USR, precum şi de preşedintele Klaus Iohannis, şi a constatat că legea privind Codul administrativ este neconstituţională, în ansamblul ei, fiind contrară prevederilor art.141 raportat la art.1 alin.(5), precum şi celor ale art.61 alin.(2) şi ale art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţie.

„Pentru a pronunţa această soluţie, Curtea a constatat, pe de o parte, că legea criticată a fost adoptată fără ca avizul Consiliului Economic şi Social să fi fost solicitat cu prilejul declanşării procedurii parlamentare de legiferare, astfel cum prevede art.141 raportat la art.1 alin.(5) din Constituţie, cu referire la art.1 alin.(1) şi art.2 alin.(1) şi (2) din Legea nr.248/2013 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Economic şi Social. Pe de altă parte, Curtea a reţinut că unele texte au fost adoptate de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu nerespectarea principiului bicameralismului, prevăzut de art.61 alin.(2) din Legea fundamentală, şi/sau a regulilor privind distribuirea competenţelor decizionale între cele două Camere, rezultate din prevederile art.75 alin.(4) şi (5) din Constituţie”, se arată în comunicatul CCR.