Eugen Tomac, despre comunitatea LGBT: Nu am nimic de împărțit cu ea, dar nu sunt un promotor / Eu am un set de valori. Și nouă trebuie să ni se respecte dreptul de a avea grijă de propriile convingeri (VIDEO)

Eugen Tomac, despre comunitatea LGBT: Nu am nimic de împărțit cu ea, dar nu sunt un promotor / Eu am un set de valori. Și nouă trebuie să ni se respecte dreptul de a avea grijă de propriile convingeri (VIDEO)
Foto: Eugen Tomac / Facebook

„Nu trebuie să ne îndreptăm împotriva nimănui, dar și nouă trebuie să ni se respecte dreptul de a avea grijă de propriile convingeri, fără a-i discrimina pe ceilalți”, a insistat europarlamentarul PMP Eugen Tomac, într-o intervenție pentru B1 TV, în contextul în care Parlamentul European a decis că folosirea cuvintelor ”mamă” și ”tată” să fie interzisă în instituțiile care lucrează cu publicul. Au mai fost interziși termeni ca „gay” „trans” ori „lesbiană”. Astfel, orice termen care face trimitere către comunitatea LGBT va trebui atent selecționat înainte de a-și face apariția într-unul din documentele oficiale.

Eugen Tomac a mai spus că se manifestă o linie „extrem de agresivă (…) pe ideea că cine nu e cu noi e împotriva noastră și trebuie sancționat”. În opinia sa, forțarea unor decizii pot genera „niște schimbări politice cum greu le poate estima cineva azi”.

A mai spus, de asemenea, că el crede în libertatea de exprimare și, în același timp, rămâne atașat setului de valori în care a fost crescut și pe care se clădește lumea sa.

Tomac a mai afirmat că teme ca acestea probabil sunt mai ușor de abordat în Occident, dar „sunt extrem de greu de explicat cel puțin în Europa de Est”.

Acum aproape o săptămână, Parlamentul European a votat cu o largă majoritate o rezoluție prin care a declarat, simbolic, Uniunea Europenă o „zonă de libertate” pentru persoanele LGBT. Eugen Tomac a votat împotrivă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Eugen Tomac susține că nu are nimic de împărțit cu comunitatea LGBT, dar nici nu e un promotor al ei

„N-ar trebui să ne alarmăm mai mult decât e cazul, dar nici nu putem trăi cu sentimentul că nu observăm ce se întâmplă în jurul nostru. E o realitate. Această linie extrem de agresivă, dacă până acum a acționat destul de subtil – pe principiu că sunt necesare mai multe drepturi, mai mult dialog, mai multe discuții pe această temă, acum s-a intrat într-o fază destul de agresivă pe ideea că cine nu e cu noi e împotriva noastră și trebuie sancționat, ceea ce e fals.

Din punctul meu de vedere, aceste excese vor genera niște schimbări politice cum greu le poate estima cineva azi. În primul rând că prioritățile oamenilor sunt cu totul altele”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Acesta a subliniat apoi că principala grijă a europenilor ar trebui să fie pregătirea pentru criza economică ce ne așteaptă: „Aici, la Bruxelles, viața îți oferă ocazii unice și eu încerc să frutific fiecare întevedere pe care o am sau acțiune la care particip. Nu am voie să vă spun la ce discuții am participat în urmă cu puțin timp cu unul dintre cei mai influenți politicieni din UE. Mi-a spus de două ori că după pandemie urmează una dintre cele mai dure crize economcie pe care le-a avut continentul după cel de-al Doilea Război Mondial. Asta e prioritatea, să ne pregătim de ceea ce urmează. Dacă vom rămâne în zona asta de lozinci și a ne preface că e singura problemă nerezolvată în UE chestiunea legată de aspirațiile acestei comunități, cu care nu am nimic de împărțit, dar nu sunt un promotor…”

Întrebat de ce nu e un promotor al libertății și al diversității, Eugen Tomac a răspuns: „Cred că e una din valorile fundamentale care a ajutat UE să se consolideze, cred în libertatea de exprimare, de circulație, dar cred că setul meu de valori, pe care e construită lumea pe care eu o prețuiesc exact așa cum o simt, cu oamenii care cred în același set de valori pe care le am și eu, că părinții sunt părinți, că soția e soție și copiii copii, o lume în care ne-am obișnuit să conviețuim fără a-i judeca pe alții sau a-i sancționa în vreun fel”.

„Dar măsuri ca acestea impuse excesiv sunt de natură să genereze mutări politice extrem de puternice, că vor veni politicieni populiști, extremiști, care vor utiliza aceste măsuri luate într-un mod extrem de pripit, fără a pregăti populația pentru aceste teme care sunt extrem de greu de explicat cel puțin în Europa de Est.

Poate în Franța, Olanda sau Germania aceste lucruri sunt privite cu mai multă detașare, oamenii nu sunt așa pasionali, iau viața așa cum e, dar pentru noi lucrurile astea sunt un pic mai complicate. De asta cred că trebuie să le judecăm înțelept și să nu intrăm în această capcană. Nu trebuie să ne îndreptăm împotriva nimănui, dar și nouă trebuie să ni se respecte dreptul de a avea grijă de propriile convingeri, fără a-i discrimina pe ceilalți. Prioritatea noastră e să avem autostrăzi, locuri de muncă bine plătite, școli sigure”, a mai declarat europarlamentarul PMP Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe