Eugen Tomac (PMP): Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă primarii și liderii de Consilii Județene prin vot uninominal și în două tururi de scrutin

Eugen Tomac (PMP): Românii trebuie să aibă dreptul să-și aleagă primarii și liderii de Consilii Județene prin vot uninominal și în două tururi de scrutin
Foto: Captură B1 TV

Eugen Tomac susține că PMP este de acord cu alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor, condiția fiind ca alegerile să se desfășoare în două tururi de scrutin, astfel încât cei aleși să aibă o cât mai mare legitimitate.

Tomac insistă că liderii administrației locale, primari și președinți de Consilii Județene, trebuie aleși prin vot uninominal și în două tururi de scrutin.

”Românii trebuie să aibă dreptul de a-și alege administratorii politici de la nivel local UNINOMINAL și ÎN DOUĂ TURURI

De principiu, PMP nu are nimic împotriva alegerii preşedinţilor de Consilii Judeţene prin votul direct al românilor. Cu condiţia ca acest vot să fie legitim şi să aparţină unei majorităţi a celor care şi-au exprimat opţiunile electorale. Asta înseamnă ALEGERI ÎN DOUĂ TURURI DE SCRUTIN: atât pentru PRIMARI, cât şi pentru PREŞEDINŢII DE CONSILII JUDEŢENE”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Liderul PMP a explicat și de ce este atât de important ca alegerile să aibă loc în două tururi: ”De altfel, ideea uninominalului inclusiv pentru şefii de Consilii judeţene i-a aparţinut Preşedintelui Traian Băsescu. Ea nu şi-a dovedit utilitatea până la capăt pentru că majoritatea parlamentară de la acel moment (PSD – PNL) a insistat pe ideea unui singur tur de scrutin”.

Totuși, liderul PMP critică modul în care Guvernul a decis să impună această modificare a modului în care sunt aleși șefii de CJ.

”Felul în care a fost dată însă astăzi ordonanţa, fără consultarea publică a tuturor forţelor politice şi a societăţii civile, arată lipsa unei culturi democratice, absenţa oricărei învăţături după votul din 26 mai şi un dispreţ profund al PSD faţă de colaborarea loială între instituţii. Nu poţi să ai încredere într-un Guvern care procedează de o asemenea manieră!”, a mai scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Guvernul a adoptat luni o Ordonanță de Urgență prin care preşedinţii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este acum.