Evidența Persoanelor: „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane de pe listele electorale permanente”

Noi precizări vin de la Ministerul de Interne, cu privire la numărul cetățenilor cu drept de vot. Astfel, după ce ministerul trimisese miercuri judecătorilor listele electorale care cuprindeau 18.292.514 de persoane, joi, un document al Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, din cadrul MAI, remis Curții, arată că „MAI nu își poate asuma veridicitatea numărului de persoane înscrise în listele electorale permanente, neavând instrumente legale suplimentare de control a datelor procesate de autoritățile publice locale”.

În documentul citat de HotNews, Direcția arată că există posibilitatea că în listele electorale permanente să fie înscrise persoane decedate al caror deces să nu fi fost comunicat „de către ofițerii de stare civilă din cadrul primăriilor” sau ale căror date să nu fi fost operate „de către personalul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor din subordinea consiliilor locale”.

„Conform prevederilor legale în vigoare, competența de verificare a acestora (a datelor de pe listele electorale permanente – n.red.) aparține exclusiv Autorității Electorale Permanente. Astfel, datele de mai sus pot fi de natură să afecteze numărul total al cetățenilor cu drept de vot înscriși în listele electorale permanente”, se mai arată în documentul primit joi de CC.

MAI nu își asumă numărul alegătorilor

Embed: " />

Purtătorul de cuvânt al Autorității Electorale Permanente, Marian Muhuleț, a declarat joi pentru B1 TV, că instituția pe care o reprezintă nu are compentențe în întocmirea listelor electorale, ci numai de verificare ulterioară a cazurilor de vot multiplu, sau a altor cazuri de acest gen.

„AEP poate să verifice după referendum dacă există cazuri de vot multiplu, nu să verifice listele electorale. Întocmirea listelor nu cade în sarcina AEP-ului. Desfășurăm controale la primării. Constatăm diverse chestiuni legate de acte, precum neactualizarea listelor electorale, neanunțarea modificării listelor”, a declarat Muhuleț, care a precizat că raportul pe 2011 va fi finalizat și făcut public în luna septembrie.

AEP: Nu întocmim liste electorale, facem verificări după realizarea lor

Embed: " />

Curtea Constituţională a amânat, miercuri seară, dezbaterile legate de rezultatul referendumului pentru joi, la ora 09.00, şi a solicitat informaţii MAI şi INS.

Oficialii Ministerului Administraţiei şi Internelor au declarat că instituţiei i-au fost solicitate de către Curtea Constituţională, miercuri, precizări privind numărul de persoane aflate pe listele electorale în 29 iulie şi că a fost deja comunicat că acesta este de 18.292.514.

 
Ultima oră
23:45 - Șeful marinei germane a demisionat după ce a declarat că Peninsula Crimeea „este dusă” și că „probabil” Vladimir Putin merită respect
23:19 - SUA nu organizează la ora actuală evacuarea cetățenilor americani din Ucraina, spune Washingtonul: „Sunt disponibile zboruri comerciale pentru a sprijini plecările”
22:52 - VIDEO. Imagini simbolice pe Palatul Victoria la 160 de ani de la primul Guvern al României. Nicolae Ciucă: Guvernul trebuie să rămână punct de sprijin pentru cetățeni și pentru celelalte instituții ale statului
22:36 - Kievul acuză Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin să atace Ucraina. Dmytro Kuleba, nemulțumit de refuzul Berlinului de a livra ajutor militar
22:08 - Edi Iordănescu recunoaște că „sunt șanse foarte mari” să devină noul selecționer la naționalei. Mihai Stoichiță (FRF): În principiu s-au pus la punct toate treburile
21:49 - Titus Corlățean: România a devenit deranjantă pentru Rusia când a aderat la Alianța Nord-Atlantică. Nu mai suntem parteneri NATO, ci suntem NATO și beneficiem de clauzele de securitate colectivă (VIDEO)
21:21 - Prefectul Alexandra Văcaru susține că „va recurge la toate remediile legale în vederea asigurării climatului de securitate” în București
21:06 - Misiune NATO de supraveghere aeriană în Bulgaria, în contextul tensiunilor cu Federația Rusă
20:43 - Stelian Bujduveanu: Greva ilegală de la STB a blocat o capitală, iar a negocia cu sindicatul este ca și cum ai negocia cu teroriștii care iau ostatici. Vom continua reformele din STB cu salariații de bună credință
20:22 - Vasile Bănescu (BOR): În absența valorilor tari, o societate face implozie. Omul de astăzi nu mai are legătură cu omul curajos de altădată care a trecut prin necesitudini crunte ale istoriei (VIDEO)