EXCLUSIV // Fostul președinte  CCR, Augustin Zegrean, despre decizia CEDO: „Înseamnă că doamna Kovesi a fost revocată fără respectarea formelor legale”

EXCLUSIV // Fostul președinte  CCR, Augustin Zegrean, despre decizia CEDO: Înseamnă că doamna Kovesi a fost revocată fără respectarea formelor legale
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

EXCLUSIV // Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a comentat pentru B1.RO care este semnificația deciziei CEDO care a stabilit că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție în momentul în care a fost revocată de la șefia DNA. Potrivit lui Augustin Zegrean decizia CEDO nu va crea un precedent, pentru că nu este primul proces de acest fel pe care statul român îl pierde, dar stabilește că Laura Kodruța Kovesi a fost revocată prin încălcarea legii. Fostul președinte al CCR a precizat că decizai CEDO atrage atenția tototdată că inclusiv judecătorii CCR trebuie să respecte Constituția și Legile țării.

“Această decizie înseamnă că doamna Kovesi a fost revocată fără respectarea formelor legale. Nu am văzut încă decizia dar există posibilitatea să se impună să se dea măsuri reparatorii pentru ceea ce a pățit doamna Kovesi. Nu este prima dată când statul român este condamnat, este obligat pentru că au autoritățile sau justiția fac acte cu încălcarea legii sau a Constituției.

Decizia CEDO nu creează niciun precedent. De altfel nu suntem la prima dată când statul român este condamnat. Este în schimb prima dată când a fost revocat un înalt funcționar public prin încălcarea legii și este prima dată când se constată că a fost revocat prin încplcarea legii. Au mai fost astfel de situații, nu chiar la nivelul acesta. Dacă vă amintiți am spus de nenumărate ori că președintele nu trebuie să o revoce pe Kovesi pentru că nu putea fi obligat de nimeni.

Această decizie nu întărește statutul procurorilor șefi dar atrage atenția României că indiferent cine ai fi trebuie să respecți Constituția și legile țării”, a declarat Augustin Zegrean.

CEDO i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesi în procesul intentat după ce a fost revocată de la conducerea DNA

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)i-a dat câștig de cauză Laurei Codruța Kovesiîn procesul intentat după ce a fost revocată din funcție în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis în urma unei decizii a Curții Constituționale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a statuat, în unanimitate, că a existat: o încălcare a articolului 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului și o încălcare a articolului 10 (dreptul la libertatea de exprimare) din Convenția Europeană.

Potrivit deciziei CEDO, cazul a vizat înlăturarea reclamantului în calitate de procuror-șef al Anticorupției Naționale Direcția înainte de sfârșitul celui de-al doilea mandat, în urma criticilor sale asupra reformelor legislative care vizau fapte de corupția. Kovesi a susținut că nu a putut să conteste această decizie în instanță.

Curtea a constatat, în special, că nu a existat nicio modalitate pentru reclamant de a formula o cerere în instanță împotriva demiterii sale, întrucât o astfel de procedură ar fi putut doar să examineze aspectele formale din decretul prezidențial pentru înlăturarea ei și nu argumentul său de fond că a fost revocată incorect pentru criticarea modificărilor legislative din legislația privind corupția.

Dreptul ei la libertatea de exprimare fusese încălcat pentru că fusese respinsă pentru aceste critici pe care le-a făcut în exercitarea atribuțiilor sale pe o chestiune de mare interes public.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:00 - Moartea celor trei români, înecați în râul Natisone din Italia, este anchetată. Patru persoane sunt acuzate de ucidere din culpă
23:53 - Calvarul îndurat de o educatoare din Suceava, mamă a 6 copii. Soțul o bătea zilnic cu lopata. Cum au aflat autoritățile
23:52 - Casa Albă apără grațierea lui Hunter Biden de către tatăl său, președintele SUA, Joe Biden, pe fondul reacțiilor negative
23:29 - SUA trimit un nou ajutor militar de 725 de milioane de dolari Ucrainei, inclusiv mine, espre care mai multe ONG-uri spun că przintă potențiale riscuri pentru civili
23:13 - Margot Robbie spune că scenele în care a jucat complet goală în filmul „Lupul de pe Wall Street” au fost ideea ei și l-a refuzat pe Scorsese când a sugerat: „Ai putea să pui ceva pe tine”
23:09 - Adrian Zuckerman, fost ambasador al SUA în România, neagă că Administrația Trump l-ar susține pe Georgescu și denunță „un atac de proporții nevăzute prin TikTok, poate și prin alte feluri împotriva statului român la alegeri” (VIDEO)
23:08 - Polițist din Alba, găsit împușcat în cap. Problemele legale ale fiului l-ar fi făcut să recurgă la gestul extrem
22:42 - UDMR o susține pe Elena Lasconi la prezidențiale. Kelemen Hunor: „Vă rog frumos să ţineţi cont de această recomandare”
22:42 - A cincea seară de proteste în Georgia: Mii de protestatari nu cedează, deși poliția a folosit din nou tunuri cu apă și gaze lacrimogene
22:35 - Foc de avertisment, tras la Cluj. Un bărbat a amenințat polițiștii cu un topor