Firmele de casă din perioada lui Radu Mazăre, abonate în continuare la bani publici și în mandatul lui Decebal Făgădău

Firmele de casă din perioada lui Radu Mazăre, abonate în continuare la bani publici și în mandatul lui Decebal Făgădău

Noi nereguli au ieșit la iveală în Primăria Constanța condusă de Decebal Făgădău. De această dată este vorba despre companiile abonate la bani publici care gestionează parcările în municipiul de la malul mării și care fac afaceri cu statul la fel ca pe vreamea lui Radu Mazăre.

Primăria municipiului Constanța a primit o grea lovitură în instanță după ce Tribunalul Constanța a anulat, pe 25 martie 2020, regulamentul primăriei, motivând că plata prin SMS presupune „în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS.

Abia în iulie CL-ul, controlat de Făgădău a votat un amendament care prevede posibilitatea de a plăti parcarea cu cardul.

Decebal Făgădău încearcă să dea vina pe Confort Urban, compania responsabilă cu colectarea sumelor pentru serviciul de parcare. Cu toate acestea, Confort Urban este o regie în subordinea Primăriei. Mai mult, regia este alimentată cu bani publici pentru asfaltări, re-asfaltări, marcaje și borduri. Ca mai toate firmele abonate la fonduri publice, pentru tot ce face cere preț dublu, scrie psnews.ro.

Inițial, compania a fost controlată de Farcaș Viorel Cristinel, director din 2011 până în 2016, în perioada în care Radu Mazăre avea constanța la picioare. În 2016 – Farcaș a intrat în vizorul DNA pentru atribuirea fără licitație publică a două contracte. Procurorii au calculat prejudiciul adus regiei în mandatul său la aproape 18 milioane de lei.

Locul lui Farcaș a fost preluat de soții Picoiu, grație lui Făgădău. Prin cele două firme pe care le dețineau, cei doi moșteniseră încă din perioada Mazăre (și cu Făgădău viceprimar) o mare parte din afacerea cu parcări și borduri. În 2013, cinci parcări publice din zone foarte aglomerate ale stațiunii Mamaia au trecut din administrarea societății Confort Urban în administrarea unei societăți cvasinecunoscute la acel moment – Pico Rent SRL, aparținând soților Valentin și Cristiana Picoiu.

Familia Picoiu și-a dezvoltat în ultimii ani și alte afaceri. În mandatul de primar al lui Decebal Făgădău, adică în decembrie 2017, Valentin Picoiu, în calitate de acționar al societății Oxfix Market, solicita Primăriei Constanța (cererea 89.584) cumpărarea unei suprafețe de teren de 149 mp în Stațiunea Mamai (zona Tabără Nord).

Pe 27 mai 2020, familia Picoiu a mai primit un cadou – Primăria a emis un certificat de urbanism (nr. 1.765) prin care se aprobă supraetajarea cu un nivel pentru două imobile situate în Mamaia (zona Estival). Proprietarul este aceeași firmă – Osfix Market.