Florin Cîțu, după ședința BEX: PNL și-a luat angajamentul de a susține alocarea a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de Apărare și îl va propune în coaliție / Protocolul de fuziune cu ALDE, aprobat în unanimitate (VIDEO)

Florin Cîțu, după ședința BEX: PNL și-a luat angajamentul de a susține alocarea a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de Apărare și îl va propune în coaliție / Protocolul de fuziune cu ALDE, aprobat în unanimitate (VIDEO)
Foto: Florin Cîțu / Facebook

PNL și-a luat angajamentul de a susține alocarea a 2,5% din PIB de la buget pentru cheltuieli de Apărare și îl va propune în coaliție, a anunțat președintele partidului, Florin Cîțu, marți, după ședința Biroului Executiv liberal. Totodată, spune el, în cadrul reuniunii a fost aprobat în unanimitate protocolul de fuziune cu ALDE.

Florin Cîțu, precizări după ședința Biroului Executiv al PNL

„Am încheiat ședința de BEX. Astăzi au fost câteva subiecte importante. Eu zic că cele mai importante au fost angajamentul pe care l-am semnat la Partidul Național Liberal pentru a susține alocarea de la buget a 2,5% din PIB pentru cheltuieli de Apărare. Acesta este un angajament pe care Partidul Național Liberal și l-a luat și îl va propune în coaliție. Al doilea lucru, în unanimitate de voturi, a fost aprobat protocolul de fuziune cu ALDE”, a spus liderul PNL, marți, după ședința Biroului Executiv liberal.

Creșterea capacității de apărare a statului român, un obiectiv strategic

Anunțul liberalului vine în contextul în care, pe 1 martie, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele Klaus Iohannis spunea că au fost definite două obiective strategice – creșterea capacității de apărare a statului român și realizarea independenței energetice a României.

„Dincolo de deciziile concrete luate astăzi, consider că prezenta criză arată că, din punct de vedere strategic, sunt necesare noi acțiuni consolidate ale României pe cel puțin două dimensiuni. Am definit astfel două obiective strategice: În primul rând, creșterea capacității de apărare a statului român. În acest sens, consider că se impune creșterea procentului din PIB alocat cheltuielilor de Apărare de la 2%, cât este în momentul de față, la 2,5%. În al doilea rând, se impune realizarea independenței energetice a României, în principal prin dezvoltarea energiei regenerabile și nucleare civile”, spunea șeful statului, care atrăgea atenția că pentru îndeplinirea obiectivelor „vor fi necesare decizii politice”.

România nu este singurul stat NATO de pe Flancul Estic care intenționează să își majoreze cheltuielile de Apărare. Spre exemplu, guvernul Poloniei și-a anunțat intenția de a modifica legea fundamentală a țării pentru un demers similar.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`