Florin Cîțu: Relaxările s-ar putea face în ordinea inversă implementării / Dacă vom avea toate persoanele vaccinate în HoReCa, poate sectorul nu va mai depinde de rata de incidență (VIDEO)

Florin Cîțu: Relaxările s-ar putea face în ordinea inversă implementării / Dacă vom avea toate persoanele vaccinate în HoReCa, poate sectorul nu va mai depinde de rata de incidență (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Florin Cîțu a prezentat două orizonturi de relaxare, și anume data de 1 iunie, când estimează că la nivel național vor fi 5 milioane de persoane vaccinate anti-COVID-19, și finalul lunii iulie, când numărul ar putea fi dublu, ajungându-se astfel la circa 70% din populație vaccinată, scenariu în care „putem să vorbim de o relaxare și mai mare a restricțiilor”.

Prim-ministrul a explicat, totodată, că relaxarea de măsuri s-ar putea face în ordinea inversă implementării restricțiilor, sau mai exact „cel mai simplu” ar fi să fie relaxate măsurile introduse recent, cele privind weekendul. De asemenea, spune el, dacă toate persoanele din HoReCa vor fi vaccinate anti-COVID-19, s-ar putea crea un sistem în care sectorul să nu mai depindă „sau să depindă altfel” de rata de incidență, mai precis „să nu fie la fel cu celelalte industrii”. „Sunt mai multe variante pe masa de lucru”, a subliniat demnitarul liberal.

Florin Cîțu, despre felul în care se vor face relaxările de restricții în România

Întrebat la finalul ședinței de Guvern de miercuri la ce să se aștepte oamenii pentru 1 iunie și ce vor presupune relaxările de restricții la modul concret, prim-ministrul Florin Cîțu a explicat: „În primul rând, ar trebui să ne gândim că toate măsurile pe care le-am luat, le-am luat într-o anumită ordine. Cel mai simplu, de la măsuri imediate, apoi au fost din ce în ce mai dure măsurile. Ele vor fi în ordinea inversă. Vom începe să relaxăm din momentul în care au fost introduse. De exemplu, cel mai simplu ar fi să relaxăm condițiile pe care le-am luat acum, în ultima perioadă, acum o săptămână, și despre care am tot discutat, asta ar fi cel mai simplu, să revenim la normal”.

„Dacă vom avea, de exemplu, toate persoanele vaccinate în sectorul HoReCa, putem să discutăm poate de sectorul HoReCa care să nu mai depindă de rata de incidență sau să depindă altfel de rata de incidență, să nu fie la fel cu celelalte industrii ș.a.m.d. Sunt mai multe variante pe masa de lucru, dar vă dau două orizonturi. Vă dau un orizont 1 iunie, în care avem 5 milioane (de persoane vaccinate, n.r.), asta înseamnă aproape 35% dintre persoane, și finalul lunii iulie, când avem 10 milioane de persoane (vaccinate, n.r.), asta înseamnă 70% și putem să vorbim de o relaxare și mai mare a restricțiilor”, a adăugat premierul, care în același briefing de presă a abordat și alte subiecte, precum noua lege a salarizării.

Ultima oră
00:08 - Olivia Steer, ironizată de Dana Rogoz: „A venit din nou acea perioadă specială a anului când port roz și când anunț femeile cât de importantă e prevenția”
23:52 - Ce spune Andreea Esca dacă fiica ei, Alexia Eram, ar avea o relație cu manelistul Tzancă Uraganul
23:48 - Rareș Bogdan: E o rușine că nu reușim să fim furnizori de materie primă, cereale, făină, carne / Economic, Florin Cîțu a făcut lucruri excepționale (VIDEO)
23:15 - Florin Cîţu, întrebat dacă este responsabil de eşecul campaniei de vaccinare: Nu sunt firmă de advertising
23:13 - Rareș Bogdan: Ne bazăm că USR PLUS va înțelege după congrese că noi nu avem motiv să renunțăm la Florin Cîțu și vor continua / Nu vor să rămână exclusiv într-o revoluție continuă ca Che Guevara în America de Sud (VIDEO)
22:43 - Mutarea momentului în televiziune: Florin Călinescu a semnat cu Prima TV. A fost anunţat oficial
22:28 - Rareș Bogdan: Ludovic Orban a afirmat într-o discuție în Modrogan că nu va sta piatră pe piatră și că nu va fi o bătălie de idei, ci va fi un adevărat război civil pe care o să îl declanșeze (VIDEO)
22:18 - Florin Cîțu: „Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima soluție. Susțin testarea obligatorie pentru unele categorii profesionale, pe cheltuială proprie”
22:07 - Ludovic Orban, despre Florin Cîțu: Eu sunt de 31 de ani în PNL și i-am votat și derogarea ca să candideze, iar lui nici nu i s-a uscat bine cerneala pe adeziune și hotărăște el când și cum iese din politică Ludovic Orban!? Nu îi e rușine un pic!? (VIDEO)
21:50 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis nu poate constituțional și moral să intervină în competiția internă a PNL. Nu e adevărat că relația mea cu președintele s-a răcit”