Florin Cîțu: Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor / Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite / Cei mici, afectați de pandemie și restricții (VIDEO)

Florin Cîțu: Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor / Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite / Cei mici, afectați de pandemie și restricții (VIDEO)
Foto: Florin Cîțu / Facebook

Prim-ministrul Florin Cîțu a participat, marți, la prezentarea proiectului de act normativ pentru implementarea Programului Național de Suport pentru Copii „Din grijă pentru copii”, program despre care spune că vine într-un moment mai mult decât potrivit, având în vedere că pandemia, restricțiile și izolarea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung.

Ce a spus Florin Cîțu despre Programul „Din grijă pentru copii”

„Mă bucur să anunț că România se numără printre primele țări din lume care vin azi cu soluții aplicate pentru copii în contextul pandemiei de COVID-19. Lucrările Comitetului pentru elaborarea Programului Național de Suport pentru Copii în contextul pandemiei de COVID-19 „Din grijă pentru copii” au fost finalizate, iar ordonanța de urgență care va fundamenta acest program urmează să fie adoptată de Guvern, (…) cred că săptămâna viitoare. O felicit pe consiliera de stat Mădălina Turza, cea care a reușit să pună rotițele în mișcare și cea care vă va da toate detaliile”, a declarat premierul, marți, la Palatul Victoria.

Florin Cîțu a menționat că ține foarte mult la acest proiect.

„Este un proiect la care eu personal țin foarte mult și mă bucur că am reușit să îl avem într-un timp atât de scurt. Așa cum spun mereu, cele mai bune soluții vin de la specialiști. Măsurile din acest program sunt rezultatul a zeci de întâlniri și ședințe ale grupurilor tehnice de lucru, care au adus la masă experții din instituțiile publice și societatea civilă, precum și reprezentanții părinților și ai copiilor. Tocmai de aceea am încredere că proiectul este unul foarte bun și o să fie un succes. A fost unul dintre cele mai ample procese de construcție participativă, coordonat de la nivelul Guvernului, iar ceea ce mi se pare cu adevărat important este faptul că au fost implicați în mod activ însăși beneficiarii măsurilor propuse, copiii”, a adăugat el.

Oficialul liberal a explicat că programul acordă o atenție deosebită pentru sănătatea psiho-emoțională a copiilor.

„Am spus de mai multe ori că sănătatea românilor este o prioritate, iar acest program acordă o atenție specială sănătății psiho-emoționale a copiilor. Este cu atât mai important în contextul în care ne aflăm, pandemia, restricțiile, izolarea, toate acestea i-au afectat pe cei mici, iar efectele se pot întinde pe termen mediu și lung. Tocmai de aceea programul vine într-un moment mai mult decât potrivit. Copiii vor avea acces la servicii psihologice gratuite, acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, specialiștii și părinții vor avea acces la formare și resurse pentru a gestiona nevoile psiho-emoționale ale copiilor”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Florin Cîțu susține că, astfel, România va avea „cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor”.

„Atenție mare! Nu venim cu măsuri ce țin doar de creșterea rezilienței copiilor, ci și de creșterea capacității de intervenție în cazurile de violență împotriva copiilor. Vom avea cele mai noi soluții de combatere a criminalității online împotriva copiilor. „Din grijă pentru copii”, România va avea un sistem informatic performant cu programe cyber forensics pentru analizare, sortare, profilare și decriptare a materialelor online cu caracter abuziv. Cred că această dimensiune a proiectului este foarte importantă, în condițiile în care tot mai mulți copii sunt familiarizați cu mediul online. Copiii trebuie protejați mereu, oriunde!”, a conchis Florin Cîțu.