Guvernul a suspendat procedura de achiziție a celor patru corvete chiar în momentul în care ar fi trebuit să anunțe câștigătorul licitației. Ministerul Apărarii spune ca vrea să aștepte decizia judecătorilor, informează Digi24.
Șeful Departamentului pentru Armamente a sesizat Parchetul Militar, pentru că are suspiciuni că interesul naţional de securitate ar putea fi afectat dacă procedura continuă. În plus, Şantierul Naval Constanţa, care s-a asociat cu francezii de la Naval Group, a început un proces în care cere anularea licitaţiei.
”Nu mă bucur că există o astfel de poziție. Am văzut că s-au țesut tot felul de scenarii privind această procedură de achiziție. Nu sunt adevărate, din toate informațiile pe care le dețin. Noi avem cei 2%. Ideea e ca această achiziție să se facă în deplină legalitate și să putem face un transfer de tehnologie pentru că așa cum spun de multe ori e ușor să cheltui bani, dar ar fi foarte important să putem face și un transfer tehnologic ca să existe în România capabilităţi necesare şi pentru mentenanţă şi pentru alte lucruri”, a declarat Gabriel Leș, ministrul Apărării, pentru Digi24.
Întrebat dacă există presiuni politice, Gabriel Leș a răspuns: ”Nu, nu. Este vorba de o capabilitate militară. Ministerul Apărării Naționale, inclusiv șeful SMG, nu are atribuții în acest proces. E departamentul pentru armamente și mă îndoiesc că cineva, la 1,2-1,6 mld de euro la o astfel de achiziție, poate să facă presiuni pentru că îți pui semnatura pe o astfel de achiziție”.