Gabriela Firea anunță un „pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor”. Printre măsuri, TVA redus pentru produsele de copii, sprijin financiar și program redus de muncă pentru părinți

Gabriela Firea anunță un „pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor”. Printre măsuri, TVA redus pentru produsele de copii, sprijin financiar și program redus de muncă pentru părinți
Foto: Facebook / Gabriela Firea

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat un pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor.

Gabriela Firea, „pachet legislativ pentru creșterea natalității și susținerea familiilor”

Una dintre măsuri se referă la reducerea TVA la 5% pentru produsele destinate copiilor.

„Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă)”, a scris Gabriela Firea, joi, pe Facebook.

O altă măsură vizează acordarea de vouchere de 1.500 de lei pentru plata de after-school, creșă și grădiniță.

„Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare”, a adăugat Gabriela Firea.

În continuare, ea a anunțat „cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri”.

„Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării”, spune ministrul Familiei.

„Acest card este similar cardul European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicate mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc”, a precizat Gabriela Firea.

Printre măsuri se regăsește și voucherul „Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame”.

„Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitare consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate”, mai susține Gabriela Firea.

Ministerul Familiei propune, totodată, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase.

„Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinde între 0.3% și 1.3%. Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia”, a mai spus ministrul.

Gabriela Firea a vorbit și despre „protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii”.

„Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului”, a continuat prim-vicepreședinta PSD.

Social-democrata propune și „program flexibil de muncă pentru părinți”: „Propunem posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână”.

Nu în ultimul rând, ea a anunțat și un voucher pentru tratamente stomatologice.

„Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale”, a adăugat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a promis și „sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate”.

„Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii”, a afirmat social-democrata.

O altă măsură se referă la un „concurs național de proiecte pentru familie”.

„Similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizațiile şi fundațiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect”, a mai spus ministrul Gabriela Firea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)