Geoană, ”ușor iritat” de propunerea PNL pentru schimbarea sistemului electoral

Geoană, ”ușor iritat” de propunerea PNL pentru schimbarea sistemului electoral
Foto: B1.ro

Senatorul PSD Mircea Geoană se declară ”ușor iritat” privind inițiativa liberalilor de schimbare a modului în care sunt votați aleșii locali, spunând că acest tip de gesturi sunt ”ușor inamicale”.
„Şi eu mã uit uşor iritat la acest tip de iniţiative, care nu sunt iniţiative banale, sunt iniţiative strategice, pentru atunci când modifici regula jocului cu privire la sistemul electoral, atunci intri, de fapt, în miezul problemei şi cred cã acest tip de gesturi uşor inamicale la adresa PSD, pentru că se poate discuta despre orice lege electoralã în interiorul USL cu calm, între profesionalişti”, a menţionat acesta, întrebat despre iniţiativa liberalilor.

Parlamentarul a subliniat că în acest caz nu este vorba despre o „iniţiativă oarecare”, ci de una „strategică”.

„Dacã ar fi o iniţiativă oarecare aş fi spus, ştiţi ce, e un grup de parlamentari, este un drept de liberă exprimare a parlamentarilor, trebuie să le dăm şi noi dreptul sã mai aibă câte o iniţiativă, pentru că nu putem sã ţinem sute de parlamentari legaţi cu lanţuri de politica guvermentală. (…) Dar când este vorba despre schimbarea sistemului electoral, acesta este vorba despre un lucru strategic, nu mai este vorba despre o simplă iniţiativă a unui grup de parlamentari”, a spus senatorul Geoană, citat de Mediafax.

El a întrebat, retoric, ce ar fi fost dacã, în 2008, când s-a fãcut pentru prima datã legea cu privire la sistemul uninominal, PSD ar fi preferat, cum i-ar fi „convenit”, cu un sistem uninominal pur, Geoană subliniind că PNL nu ar fi intrat în Parlament.

„Şi, atunci, cred cã fiecare trebuie sã respecte interesele partenerului şi sper că acest tip de incidente trebuie sã înceteze, pentru că nu fac bine USL şi nu fac bine nici mãcar liberalilor”, a opinat senatorul PSD.

Un număr de 63 de parlamentari PNL au semnat un proiect care avantajează partidul mai mic și dezavantajează partidul dominant la alegerile locale din 2016, documentul ajungând direct în Parlament, fără a trece prin USL.

Ultima oră
22:34 - Al treilea weekend de proteste în Franța: Mii de oameni au ieșit pe străzile Parisului pentru a reclama extinderea certificatului verde și obligativitatea vaccinării pentru personalul sanitar. Au existat și ciocniri (VIDEO)
21:55 - Turiști evacuați pe mare în Sicilia și Bodrum, din cauza incendiilor de vegetație. În Turcia, oamenii au fost nevoiți să părăsească mai multe sate și zone de vacanță, iar lupta cu flăcările devastatoare continuă (VIDEO)
21:09 - Bogdan Aurescu, discuție cu omologul israelian despre incidentul din strâmtoarea Hormuz, soldat cu moartea unui român și a unui britanic. MAE: Partea română e în contact inclusiv cu SUA și Marea Britanie
20:43 - Olimpiu Moruțan ar fi ajuns la un acord de principiu cu Galatasaray. Ce spune Gigi Becali despre transfer: „Eu am cerut 10 milioane”
20:25 - PMP: Miniștrii USR nu au dreptul să închidă subiectul CFR. Dorim clarificarea situației de la CFR, care pare a avea conotații penale, și solicităm demiterea celor responsabili de haosul creat pe calea ferată
20:01 - Horoscop 360 de grade cu Alina Bădic, săptămâna 1 – 7 august 2021. Putem începe lucruri de mare anvergură pentru noi și putem elimina tot ceea ce ne deranjează în mod agresiv (VIDEO)
19:10 - Alexandru Rafila îndeamnă la vaccinare: O să avem un val 4 în septembrie-octombrie. Dacă se îmbolnăvesc persoane vulnerabile, situația va pune la încercare sistemul de sănătate (VIDEO)
18:43 - Alexandru Rafila: Dacă nu se schimbă nimic în campania de vaccinare, nu există mari speranțe. Ajutăm cu toții, dar mi se pare puțin deplasat să spui ca prim-ministru că nu știi ce să faci (VIDEO)
18:17 - Peste 5 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză în România. CNCAV: Vaccinarea, cea mai la îndemână soluție împotriva COVID-19
17:32 - Belinda Bencic din Elveția a câștigat medalia de aur la tenis feminin, la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020