Gigi Becali, în telegramele WikiLeaks: Asociat cu Garda de Fier, l-a plătit pe Adrian Sârbu, legături cu Băsescu

Gigi Becali, în telegramele WikiLeaks: Asociat cu Garda de Fier, l-a plătit pe Adrian Sârbu, legături cu Băsescu

Într-o telegramă a ambasadei SUA la București din 2007 George “Gigi” Becali apare în Top 5 oligarhi ai României, potrivit unei telegrame WikiLeaks.

Despre Becali telegrama WikiLeaks spune că este “asociat cu Garda de Fier” și că “sursa averii lui Becali ar putea fi identificată în comerțul cu oi făcut de tatăl său pe piața neagră”.

Iată ce se spune în telegrama WikiLeaks despre modul în care și-a construit Becali averea: “Becali și-a făcut averea inițială în 1990 exportând în Turcia volume mari de rulmenți aparent furați și importând blugi de calitate scăzută de la un furnizor din Istanbul. Totuși, mare parte din averea sa provine din afaceri imobiliare, unele dintre ele legate de manipulări dubioase din interior.

Despre influența lui Becali, telegrama WikiLeaks punctează: “În iulie 2007, media a susținut că Becali îl mituise pe fostul ministru al Apărarii Victor Babiuc oferindu-i fiicei sale o proprietate pentru schimbul de terenuri. Becali însuși s-a legat de dreapta naționalistă română. În trecut a cerut canonizarea liderului legionar din România din anii 30 Corneliu Zelea Codreanu, e liderul partidului naționalist Noua Generatie, pe care l-ar fi cumpărat de la primarul Bucureștiului Viorel Lis în 2004. Becali are de asemenea o relație apropiată cu liderul PSD Viorel Hrebenciuc care a sprijinit preluarea PNG de către acesta pentru a submina PRM-ul lui Vadim Tudor. În plus, Becali are unele legături cu președintele Băsescu, susținându-i campania de referendum și, lucru foarte cunoscut, sărbătorind public o victorie a echipei Steaua târziu în noapte, alături de președinte. El l-ar mai fi plătit pe mogulul media Adrian Sârbu pentru o acoperire favorabilă pe canalele sale de televiziune. Averea lui este evaluata la 950 milioane de dolari în 2006.”    

Urmăriți B1TV.ro și pe