Guvernul, în ședință: Ordonanţa de urgenţă pentru limitarea drepturilor CCR, pe ordinea de zi

Guvernul, în ședință: Ordonanţa de urgenţă pentru limitarea drepturilor CCR, pe ordinea de zi
Foto: ziuanews.ro

Miniştrii Cabinetului Ponta au fost convocaţi, miercuri, într-o şedinţă la Palatul Victoria, programată pentru ora 11:00. Pe ordinea de zi se află, în primul rând, adoptarea unei ordonanțe de urgență ce prevede că hotărârile Parlamentului să nu mai fie dezbătute de Curtea Constituțională.

Inițiativa pentru limitatare puterii decizionale a CCR a început încă de acum două săptămâni, printr-o modificare legislativă adoptată în Camera Deputaților și în Senat. PDL consideră acest demers drept un atac la președintele Băsescu, ce vizează înlesnirea demersurilor de suspendare a șefului statului.

Acesta ar fi ultimul pas din planul politic al USL pentru suspendarea lui Traian Băsescu, după ce marți USL a reușit treacă în subordinea sa Parlamentul, prin revocarea președinților PDL ai Senatului și Camerei Deputaților, precum și instituția Avocatului Poporului, prin revocarea lui Gheorghe Iancu.

De asemenea, în cadrul ședinței de miercuri s-ar putea discuta și despre asumarea răspunderii pentru legea uninominalului și a referendumului.

Noua Lege a referendumului a fost adoptată săptămâna trecută, pe articole. Potrivit modificărilor, preşedintele ar putea fi demis dacă în favoarea acestei propuneri s-ar înregistra jumătate plus unul din voturile valabil exprimate, spre deosebire de condiţia precedentă, anume aceea ca în favoarea demiterii să se exprime jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot.

Totodată, s-ar putea lua în discuție și variantele de revocare a unor judecători ai CCR

Tot miercuri, începând cu ora 16:00 premierul Victor Ponta se va întâlni cu ministrul Sănătății Vasile Cepoi. Cei doi vor discuta despre implementarea taxei clawback.

De la ora 18:00, premierul participă la festivități organizate cu ocazia Zilei Americii.

Ultima oră