Guvernul spune că a avizat nefavorabil amendamentul care poate trimite presa după gratii, la câteva ore după ce anunţase că avizul e favorabil (VIDEO)

Guvernul spune că a avizat nefavorabil amendamentul care poate trimite presa după gratii, la câteva ore după ce anunţase că avizul e favorabil (VIDEO)
Foto: B1 TV

Uite avizul, nu e avizul. Dacă iniţial Guvernul a AVIZAT favorabil propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae de a modifica Codul Penal, iar cei care dezvăluiau informaţii din dosare riscau să fie pedepsiţi cu închisoarea până la trei ani, acum Executivul s-a răzgândit. La patru ore distanţă, Guvernul a dat aviz NEFAVORABIL.

Inițiativa senatorului PSD Șerban Nicolae de modificare a Codului Penal a trecut tacit de Senat la începutul lunii octombrie. Parlamentarul social democrat a propus ca dezvăluirea de informaţii, care potrivit legii nu au caracter public dintr-o cauză aflată în curs de cercetare, să fie pedepsită cu până la 3 ani de închisoare. Ieri, la ora 18.00 Guvernul anunţa că a dat aviz favorabil acestui proiect.

”PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativă iniţiată de domnul senator PSD Şerban Nicolae. Aviz favorabil”, scria într-un comunicat al Guvernului.

Patru ore mai târziu a venit un alt comunicat. De data acesta avizul era nefavorabil.

”PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul Penal, provenit dintr-o propunere legislativă iniţiată de domnul senator PSD Şerban Nicolae. Aviz nefavorabil în forma prezentată”, scria în comunicat.

În direct la B1 Tv inţiatorul legii, Şerban Nicolae si-a sustinut punctul de vedere.

”Presiunile asupra justiției trebuie incriminate. Înțeleg că și Guvernul dacă a avizat proiectul meu favorabil este de aceeași părere”, spunea Nicolae.

Premierul Victor Ponta a spus ca respectiva lege nu avea legătură cu presa.

”Din câte cunosc eu, fără să ştiu detalii, este vorba despre acele informaţii nepublice. Mai departe vă rog să vă adresaţi Ministerului Justiţiei şi or să vă răspundă dânşii. Eu cred că într-o societate normală cei care dau informaţii din dosare sunt birourile de presă ale parchetelor şi că cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, din câte ştiu eu, în toată Europa există sancţiuni. Sunt convins că dumneavoastră respectați legea. Aţi publicat stenograme care se află într-un dosar public. Dosarele de la instanţă sunt dosare publice. Nu cred că ați furat stenogramele de la Parchet, cred că aţi publicat pur şi simplu având acces cum veţi avea şi în continuare”, a declarat primul ministru.

”Este vorba de ceea ce nu este public, ceea ce nu este la instanţă, de exemplu se află doar în cercetarea confidenţială a procurorului”, a precizat Ponta. 

Guvernul invocă o eroare tehnică pentru gafa cu avizul