Gyorgy Frunda: Trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a celor care au comis găinării

Gyorgy Frunda: Trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a celor care au comis găinării
Foto: evz.ro

Gyorgy Frunda susține că ”trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării”, măsură care ar rezolva problema suprapopulării penitenciarelor.

Gyorgy Frunda consideră că legea amnistiei şi graţierii trebuia respinsă în contextul actual. „Cred că nu era politic altă soluţie decât respingerea acestui proiect de lege, pentru că populaţia îl interpreta ca un proiect făcut în favoarea reprezentanţilor PSD care sunt în puşcărie, a baronilor locali, a oamenilor politici care au fost condamnaţi. De aceea, această lege trebuia respinsă, e o decizie politică corectă”, a declarat consilierul onorific al premierului, într-o intevenție la RFI.

Consilierul onorific al premierului atrage însă atenţia că „penitenciarele româneşti sunt suprapopulate şi că această problemă trebuie rezolvată. În mod calm, trebuie redactat un alt proiect de lege de graţiere a infracţiunilor mici, a infractorilor primari, care au comis găinării, infracţiuni mici, cotidiene şi care fiind la prima condamnare, poate statul să le întindă o mână de eliberare, de reeducare socială şi prin asta să rezolve şi problema suprapopulării penitenciarelor”.

Frunda susține că „infracţiunile de corupţie, infracţiunile cu violenţă, infracţiunile de viol, omor, tâlhărie, toate acestea trebuie exceptate de la graţiere şi trebuie graţiaţi doar cei care au săvârşit infracţiuni uşoare, furturi mici, alte infracţiuni de intenţie sau din culpă, care pot fi graţiate”.

Despre un alt proiect de lege a grațierii a vorbit recent și fostul premier, Adrian Năstase, care afirma înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, printr-o postare pe blogul său, că legea amnistiei și grațierii trebuie respinsă, deoarece poate fi readusă în Parlament printr-un alt proiect de lege. ”Un vot negativ pe acest proiect nu ar însemna respingerea pentru eternitate a unei legi a grațierii și amnistiei. Parlamentul are dreptul de a relua acest subiect, cu un nou proiect de lege”, spunea Năstase. (Detalii AICI)

Camera Deputaţilor a respins marţi proiectul legii amnistiei şi graţierii, fiind înregistrate 293 de voturi în favoarea acestei decizii, un vot împotrivă şi o abţinere.

Frunda propune o nouă lege a amnistiei, pentru găinari