Conducerea PSD a fost validată duminică la Congresul extraordinar al partidului. Astfel, președintele oficial al social-democraților este Liviue Dragnea, Președintele executiv al PSD a fost ales Valeriu Zgonea, iar cei 14 vicepreședinți aleși sunt: Andrei Dolineaschi, Victor Negrescu, Georgian Pop, Ionut Vulpescu, Nicolae Banicioiu, Mihai Tudose, Viorel Stefan, Șimon Gheorghe, Gabriel Vlase, Mihai Chirica, Gabriela Firea, Doina Pana, Lia Olguta Vasilescu, Ecaterina Andronescu.
Gest surprinzător al social-democraţilor în timpul congresului! PSD şi-a cerut scuze, în picioare, pentru că a rămas unicul partid care nu a condamnat crimele dictaturii comuniste.
Alături de cei 4.300 de social democraţi, Liviu Dragnea şi Victor Ponta au tinut un moment de reculegere în memoria victimelor dictaturii comuniste. Ulterior, noul preşedinte al partidului a adus clarificări: gestul de condamnare a comunismului nu a avut nicio legatura cu prezenţa lui Ion Iliescu la Congres.
Deputatul PNL Radu Zlati este de părere că Iliescu și comemorarea victimelor comunismului nu au niciun punct comun. De aceea, liberalul îi cere noului șef al PSD să-l excludă din partid pe „coomunistul” Iliescu.
„Ruperea cu trecutul nu se face cerând iertare tinerilor din Piața Universității, domnule Dragnea, ci excluzându-l din partid pe bătrânul comunist Iliescu. Până la această probă a adevărului, tot ce afirmați poate fi taxat drept o minciună bine temperată…”, susține Zlati într-un comunicat remis B1 TV.
În plenul Congresului PSD au avut loc trei curioase evenimente, este de părere deputalul PNL: „domnul Dragnea a ridicat în picioare poporul pesedist pentru ca acesta, spășit, să ceară iertare victimelor totalitarismului; domnul Iliescu a arătat de ce PSD este, încă, un partid nedemocratic; iar tânărul Sturzu a arătat de ce PSD mai este, încă, un partid comunist”.
„Evident, curiozitatea faptelor nu stă în conținutul discursurilor, ci în emitenții acestora. Căci domnul Dragnea este urmașul direct, ca mentalitate și comportament politic, al totalitarismului de care dorește să se rupă; domnul Iliescu și ai lui militoni din eșalonul II al PCR au făcut PSD așa cum este el acum, adică o armată obedientă, iară nu un partid; iar domnul Sturzu a candidat și el singur, pentru președinția TSD, adică de o manieră specific comunistă. Inadecvare, numele tău este PSD!”, adaugă acesta.
„Dincolo de aceste curiozități, domnul Dragnea pare a fi unul dintre acei comuniști cu față umană de la sfârșitul anilor ’90. Un pas înainte, poate, față de modele sale, Iliescu și Hrebengiuc, dar nu unul suficient de mare pentru ca PSD să își poată nega cu succes filiația”, conchide Radu Zlati.