Ioan Ghișe (PNL): Parlamentul poate decide că demiterea președintelui se face cu majoritatea celor care au votat

Ioan Ghișe (PNL): Parlamentul poate decide că demiterea președintelui se face cu majoritatea celor care au votat
Foto: ghimpele.ro

Parlamentul ia act de decizia Curții Constituționale, după care urmează să decidă procedura de urmat, a afirmat senatorul PNL Ioan Ghișe marți într-o intervenție telefonică la postul B1 TV, în urma deciziei CCR că cvorumul la referendum nu a fost îndeplinit, deci Băsescu se poate întoarce la Cotroceni.

„În situația noastră, aplicabile sunt prevederile articolului 3 din Hotarârea 34 a Parlamentului din 6 iulie, care spune că, în situația în care Curtea Constituțională va constata că nu au fost îndeplinite condițiile legale pentru validarea referendumului, Parlamentul va decide procedura de urmat,” a afirmat senatorul.

Acesta a arătat că Curtea Constituțională a luat o hotărâre în constatare, nu una executorie, iar numai cele din urmă sunt obligatorii. Astfel, Parlamentul va lua act de hotărârea CCR și va decide care este „procedura de urmat,” în opinia senatorului. El a a adăugat că ce ar trebui luat în considerare este articolul 10 din Legea Referendumului, conform caruia demiterea președintelui este aprobată cu majoritatea voturilor valabil exprimate – deci, că nu este necesar niciun fel de prag.

Pe de altă parte, în comunicatul CCR se afirmă că „hotărârea este definitivă și general obligatorie.” Despre aceasta, Ghișe a afirmat că un comunicat „nu ține loc de lege și de Constituție.”

Ioan Ghișe a făcut referire și la Declarația Universală a Drepturilor Omului, care afirmă la aritcolul 21 că „voința poporului este baza autorității de stat,” iar Parlamentul este organul reprezentativ suprem, astfel că el va decide calea de urmat.

Ioan Ghișe: Parlamentul decide calea de urmat

Embed: " />