Iohannis a retrimis în Parlament o lege de INTERES NAȚIONAL

Iohannis a retrimis în Parlament o lege de INTERES NAȚIONAL

Președintele Klaus Iohannis a retrimis în Parlament legea pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor și a căilor navigabile, utilizarea infrastructurilor de transport naval aparținând domeniului public, precum și desfășurarea activităților de transport naval în porturi și pe căile navigabile interioare.

Legea vizează aspecte referitoare la darea în administrare, concesionarea, subconcesionarea și închirierea unor bunuri proprietate publică, în domeniul navigației maritime și fluviale și la regimul juridic al contractelor de închiriere/subconcesionare pentru terenurile pe care sunt amplasate elemente de suprastructură portuară care sunt utilizate legal de către operatori economici. Totodată, prin această lege se înființează, în cadrul Consiliului Concurenței, Consiliul de supraveghere din domeniul naval, ca structură fără personalitate juridică, formată din 5 membri numiți și revocați prin ordin al președintelui Consiliului Concurenței.

Președintele invocă o decizie a Curții Constituținale pentru a argumenta că înființarea acestui Consiliu în structura Consiliului Concurenței ”afectează structural arhitectura internă a acestei autorități, determinând reconfigurarea fizionomiei juridice a acestuia”.

Administrația Prezidențială mai precizează că este nevoie de ”reglementarea prin norme primare, clare și previzibile a unei proceduri transparente de selecție a membrilor, a unor condiții pe care aceștia trebuie să le îndeplinească, a unor reguli privind încetarea mandatului și revocarea din funcție, sau vacantarea postului, precum și regulile de funcționare a Consiliului de supraveghere în domeniul naval – cvorum de ședință și cvorum decizional”.

Totodată, președintele reproșează că anumite prevederi din textul legii sunt imprecise și neclare, ”lăsând la dispoziția autorității publice de numire o putere discreționară absolută în interpretare”.

În opinia președintelui, citat într-un comunicat, din textul legii nu rezultă motivele pentru care Consiliul de supraveghere în domeniul naval ar trebui organizat în cadrul Consiliului Concurenței. De asemenea, independența Consiliului de supraveghere în domeniul naval în luarea deciziilor, prevăzută în lege, nu are un conținut real, câtă vreme actele sale sunt supuse condiției aprobării, iar implementarea actelor se realizează de alte autorități. Consiliul nu se bucură nici de independență financiară.

”Nu este clar dacă Consiliul de supraveghere în domeniul naval soluționează plângerile în cadrul unei jurisdicții speciale administrative sau în cadrul unei proceduri de contestare, în calitate de autoritate ierarhic superioară”, este un alt motiv ce l-a determinat pe președinte să întoarcă legea la Parlament.

”În această redactare, considerăm că legea poate conduce la înregistrarea unor pierderi financiare sau venituri suboptimale pentru administrațiile portuare pe o perioadă lungă de timp, acestea neputând beneficia pe deplin de pe urma unor prețuri stabilite prin raportul dintre cerere și oferă”, se mai arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`