Iohannis, diasporei din Polonia: În ţară a început schimbarea modului în care arată politica

Iohannis, diasporei din Polonia: În ţară a început schimbarea modului în care arată politica

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, la Varşovia, românilor din Polonia, că în ţară a început procesul de schimbare a modului în care arată politica şi de reformare a instituţiilor, iar despre Schengen, că doreşte ca în primul său an de mandat să facem un pas în această direcţie.
 

Şeful statului le-a transmis românilor din Polonia veniţi la sediul Ambasadei României în Republica Polonă că este o bucurie să fie alături de ei, după ce a avut ocazia, recent, să stea de vorbă cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa şi din Germania, scrie Mediafax.

 

Şeful statului a fost aplaudat îndelung de românii veniţi la Ambasada României la Varşovia, care au dorit să facă fotografii cu acesta dar şi să îi transmită doleanţele şi aşteptărilor lor de la autorităţile române. Reprezentanţii diasporei i-au spus şefului statului că, deşi se află în altă ţară şi îşi construiesc un viitor aici, îşi doresc să revină în România.

Preşedintele Iohannis a fost întrebat de românii prezenţi la Ambasadă despre şansele României de a fi primită în spaţiul Schengen.

”Speranţa mea este ca în primul an al primului mandat să facem un pas în direcţia aceasta (..) Dacă nu am avea susţinători, nu cred că am face mare lucru, dar fiindcă suntem în Polonia este bine să ştiţi că Polonia ne-a sprijinit din capul locului şi este un partener foarte serios. Dacă mai găsim câţiva parteneri aşa cum este Polonia, atunci problema s-ar rezolva repede”, le-a răspuns preşedintele românilor din Polonia.

Şeful statului a ţinut şi o alocuţiune în cadrul întâlnirii cu comunitatea românilor.

”Intenţia mea este ca, peste tot unde merg, să întâlnesc cât mai mulţi dintre concetăţenii noştri, care trăiesc şi muncesc departe de casă. Ca preşedinte al tuturor românilor, oriunde s-ar afla ei, vreau să-i cunosc, să-i ascult şi să le spun că îi respect şi îi preţuiesc. Vreau ca glasul dumneavoastră să se facă auzit, vreau să ştiu care sunt problemele cu care se confruntă comunităţile de români din diaspora. Şi îmi doresc ca în urma consolidării parteneriatelor externe ale României, să existe beneficii concrete: un spaţiu mai sigur şi mai multe oportunităţi pentru toţi”, a arătat preşedintele, în discursul său.

Potrivit lui Iohannis, prezenţa sa în Polonia reprezintă ”o componentă esenţială a politicii externe pe care şi-a asumat-o, şi anume o politică transparentă şi eficientă, apropiată de cetăţenii români, oriunde trăiesc aceştia”.

”Vreau ca toţi românii să fie bine reprezentaţi peste hotare, iar între autorităţi şi cetăţeni să existe o relaţie bazată pe respect. Este rolul autorităţilor să se asigure că drepturile şi libertăţile românilor, ca cetăţeni europeni, sunt protejate, dar şi să vină în sprijinul lor. Cred că, indiferent din ce motiv sau de cât timp sunt plecaţi, pentru românii din străinătate sentimentul apartenenţei la o naţiune şi identitatea profundă nu se pierd niciodată. Este datoria noastră, a celor de acasă, să cultivăm acest sentiment şi să vă susţinem în afirmarea propriei identităţi spirituale şi culturale, în păstrarea tradiţiilor proprii”, le-a mai spus Iohannis celor din diaspora.

Preşedintele le-a vorbit şi despre planurile sale de viitor şi despre dorinţa de a construi ”acea Românie din care să nu mai fie tentat nimeni să plece”.

”După ani de dezamăgiri şi nereuşite, vă spun astăzi cu toată sinceritatea că vom putea construi împreună acea Românie pe care ne-o dorim, un loc în care ne vom bucura să trăim, din care nu vom mai fi tentaţi să plecăm şi la care dumneavoastră vă veţi putea întoarce cu inima deschisă. Oricâte eforturi şi sacrificii ar cere, vom reuşi cu viziune, calm şi răbdare să clădim o societate românească în care să primeze valorile democratice, încrederea în instituţii şi în statul de drept, toleranţa, respectul pentru muncă, educaţie, cultură”, le-a spus Iohannis românilor din Polonia.

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Visele sunt experiențele noastre astrale cele mai directe. Singura problemă cu ele e interpretarea (VIDEO)
23:47 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Despre conexiunile cu lumile astrale. „Primii ani de viață îi petrecem mai mult la nivel astral decât în plan fizic” (VIDEO)
23:10 - Adda, strictă când vine vorba de sănătate: „Dezinfectez tot de 100 de ori! Când dau mâna cu o persoană, merg și mă spăl după”
22:39 - Instituțiile statului român, în slujba plagiatorilor. Mecanismele prin care Nicolae Ciucă a fost salvat de Ministerul Educației, CCR și Parchetul General în scandalul plagiatului. Emilia Șercan: În PNL subiectul clar deranjează (VIDEO)
21:34 - Nicușor Halici, prefectul din Vrancea: În județ trebuia să fie cod roșu / Firmele contractate pentru deszăpezire nu și-au făcut deloc treaba. Decretarea stării de alertă ne ajută / Nu avem localități izolate (VIDEO)
20:48 - Anda Adam, ieșire nervoasă după ce a fost criticată pentru că folosește filtre de înfrumusețare: „Mai lăsați-mă, că m-ați zăpăcit!”
20:27 - Andi Vasluianu, ironii la adresa spectatorilor cărora le sună telefonul la teatru: „Vă rog, răspundeți, așteptăm”
19:59 - Maramureș: Ucrainean, bătut și răpit după ce a fost confundat. El nu vrea să depună plângere
19:36 - Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale din Cehia. El e pro-UE și pro-NATO și susține ajutorul militar pentru Ucraina
19:08 - IGSU: 10 drumuri naţionale şi 37 judeţene sunt blocate din cauza zăpezii / Intervenţii în 60 de localităţi din 16 judeţe şi în Bucureşti