Klaus Iohannis, rugat de rabinul comunităţii evreilor originari din România să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim

Klaus Iohannis, rugat de rabinul comunităţii evreilor originari din România să mute ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim
Foto: presidency.ro

Cu ocazia celebrării, la București, a 52 de ani de la reunificarea Ierusalimului, Josef Wasserman, rabinul Comunității Originarilor din România, l-a rugat pe preşedintele Klaus Iohannis să mutare ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

”Cu prilejul împlinirii a 52 de ani de la eliberarea şi reunificarea Ierusalimului îl rog de aici, de la Bucureşti, pe preşedintelui României, pe care l-am cunoscut personal, să fie în continuare un exemplu pentru toate ţările din Europa şi să fie de acord cu mutarea ambasadei. România totdeauna a fost aproape de poporul israelian şi în timpuri grele când mulţi au părăsit relaţiile cu Israelul. Este de neînţeles de ce sunt încă popoare care nu vor să meargă pe drumul SUA şi să spună: ‘Respectăm fiecare ţară cu capitala lor’. Nu cred că cineva din Israel sau din America ar fi avut curajul să spună ‘capitala României nu este Bucureşti”, a solicitat Josef Wasserman, conform Agerpres.

Acesta a lăudat iniţiata de celebrarea a zilei reunificării Ierusalimului şi la Bucureşti.

”Ieri (duminică – n.r.), noi am sărbătorit acolo Ziua Ierusalimului, şi astăzi (luni – n.r.) am continuat această veselie. Să fii vesel de ziua Ierusalimului în Ierusalim este ceva normal, dar este foarte important să ajungi la Bucureşti şi să întâlneşti prieteni din Parlament, Primărie, scriitori, jurnalişti, creştini şi evrei care vin să sărbătorească această zi şi să audă despre importanţa Oraşului Sfânt, în care orice om de orice religie se poate ruga – este ceva unic, care nu se poate găsi nicăieri în lume”, a spus rabinul.

Wasserman i-a invitat pe preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă să ia parte pe 30 iunie la a cincea ediţie a „Marşului Vieţii” ce va avea loc la Iaşi.

”L-am cunoscut pe preşedintele Iohannis, la prima sa vizită în Israel, este un om deosebit, şi l-am invitat şi la Marşul Vieţii. Şi sper că în acest an va fi alături de noi, ca să poată da un exemplu viu pentru tânăra generaţie care trebuie să ştie ce s-a întâmplat. Vom trimite o invitaţie şi premierului Viorica Dăncilă. Cred că participarea unor personalităţi precum preşedintele, prim-ministru, ambasadori ai SUA şi Israelului – care deja şi-au dat acordul – contează mai mult decât un an de cursuri despre Holocaust”, a conchis Wasserman.

Reamintim că subiectul mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit o dispută puternică între preşedintele Klaus Iohannis şi Guvern sau PSD încă de când a fost anunţată această intenţie de către Liviu Dragnea.