Klaus Iohannis a promulgat o lege extrem de importantă. Mii de firme sunt vizate

Klaus Iohannis a promulgat o lege extrem de importantă. Mii de firme sunt vizate
Foto: AMVVD.ro

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice, de la 1 iulie 2018, introducerea pe piața din România a pungilor din plastic subțire cu mâner, dar și comercializarea acestora, după data de 1 ianuarie 2019.

Astfel, operatorii economici producători de ambalaje şi/sau de produse ambalate au obligaţia să utilizeze un sistem de marcare şi identificare pentru ambalaje în vederea îmbunătăţirii activităţilor de recuperare şi reciclare a deşeurilor de ambalaje. Operatorii economici care comercializează produse ambalate în ambalaje primare reutilizabile sunt obligaţi să primească ambalajele reutilizabile la schimb sau să ramburseze, la solicitarea consumatorului, valoarea depozitului. Operatorii economici care comercializează pungi de transport din plastic sunt obligaţi să comercializeze numai pungi de transport din plastic care respectă cerinţele esenţiale privind caracterul reutilizabil al unui ambalaj, astfel încât acestea să corespundă unor reutilizări multiple, cu excepţia pungilor de transport din plastic foarte subţire.

Pungile de transport din plastic subţire şi foarte subţire fără mâner nu fac obiectul interzicerii comercializării sau introducerii pe piaţa naţională.

Legea prevede și că autoritatea publică centrală pentru protecția mediului precum și autoritățile executive ale unităților administrativ-teritoriale trebuie să promoveze campanii de informare și educare a publicului și a operatorilor economici.