Iohannis: Trebuie rezolvată problema recunoaşterii diplomelor şi echivalării studiilor la nivel european şi internaţional

Iohannis: Trebuie rezolvată problema recunoaşterii diplomelor şi echivalării studiilor la nivel european şi internaţional

Președintele Klaus Iohannis a declarat că România trebuie să găsească soluții pentru ca românii de valoare plecați în străinătate să se întoarcă acasă și să contribuie cu experiența lor la dezvoltarea țării, un punct de plecare fiind optimizarea mecanismelor de echivalare a studiilor, informează Mediafax.

„Convingerea mea este că potenţialul diasporei va fi pe deplin fructificat atunci când a trăi şi a munci în străinătate va fi doar o chestiune de alegere, nu una de constrângere, atunci când românii din diaspora vor avea opţiunea să se întoarcă ştiind că şi acasă munca lor este recunoscută şi răsplătită”, a spus Iohannis, în deschiderea conferinţei „SMART DIASPORA 2020+: Cum valorificăm potenţialul strategic al diasporei româneşti”, organizată de Liga Studenţilor Români din Străinătate şi Fundaţia C.A.E.S.A.R, care a avut loc la Palatul Cotroceni.

Președintele a susținut că România trebuie să găsească soluții pentru a transforma „exodul creierelor, aşa numitul fenomen brain train, din pierdere într-un câştig pe termen lung pentru România” și pentru „ca tinerii noştri de valoare, specialiştii, profesorii, medicii, cercetătorii, economiştii, dar şi toţi cei care muncesc serios, indiferent ce meserii au, care plecă din ţară să se şi întoarcă la un moment dat”.

Iohannis crede că este important să se rezolve problema recunoașterii diplomelor și echivalării studiilor la nivel european și internațional, lucru ce se poate realiza rapid „dacă există voinţă”.

”Câteva mii de tineri pleacă anual în străinătate, iar experienţa pe care o pot aduce înapoi în ţară, după absolvire şi uneori după o perioadă de activitate profesională în afară este foarte valoroasă”, a mai spus Iohannis.

În plus, trebuie găsite soluții și pentru ca românii plecați să-și dorească să vină acasă.

„Diferitele instituţii trebuie să colaboreze pentru a interveni acolo unde nevoie. Cred în responsabilitatea şi capacitatea României de a găsi pe termen lung soluţii pentru ca fiecare cetăţean să poată avea un parcurs profesional şi personal de succes în ţară sau să aibă oportunitatea de a rămâne legat de România, cu posibilitatea de a reveni oricând”, a mai spus președintele.

Acesta a ținut să sublinieze că românii plecați în străinătate sunt unii dintre cei mai importanţi ambasadori ai României peste hotare: „Cred că avem datoria de a le da noi înşine un mandat simbolic, dar mai explicit, despre felul în care pot promova şi susţine România chiar de la distanţă. Imaginea României în lume se construieşte cu fiecare din gesturile, acţiunile şi vorbele lor”.

Klaus Iohannis mai consideră că românii plecați peste hotare, mai ales cei plecați să studieze, sunt ”o resursă de creştere economică şi dezvoltare”, iar ”rezervorul de expertiză pe care aceştia îl aduc, cunoştinţele şi contactele pe care le-au dobândit, curajul de care au dat dovadă şi pe care îl demonstrează zi de zi fac din românii de peste graniţă o sursă de inspiraţie şi un punct de sprijin de care România are mare nevoie”.

Ultima oră