Anca Boagiu, candidată la fucția de vicepreședinte al Partidului Popular European din partea României, la Congresul de la Madrid, nu a reușit să obțină postul, deși au fost 12 candidați pentru 10 locuri.
Ion Cristoiu reamintește pe blog că Anca Boagiu a fost, până la acest Congres, vicepreședintă PPE din partea PDL, aleasă în 2012 la adunarea Partidului Popular European de la București.
”După intrarea în PPE a PNL, România ar fi trebuit să fie o forță în cea mai importantă Familie politică europeană. Cu atît mai mult s-ar fi impus asta, cu cît din PPE mai fac parte încă trei partide românești: UDMR, PNȚD, PMP. Delegația României la Congres a fost de 42 de delegați, a treia ca număr de membri după delegațiile Germaniei și Franței”, subliniază jurnalistul.
Totodată, PNL, care acum este alcătuit din două partide membre ale PPE (PNL și PDL), ar fi trebuit să aibă doi vicepreședinți, nu unul. Și, cu toate acestea, ceea ce România a obținut când în Partidul Popular European era doar PDL, n-a reușit să obțină acum când PNL și PDL s-au unit.
”Eșecul e cu atît mai usturător cu cît Anca Boagiu era vicepreședintă din 2012”, declară Ion Cristoiu.
Unul din cauzele acestui eșec este ”incredibilul refuz a lui Klaus Iohannis de a merge la o reuniune la care au fost prezenți șefi de stat și de guvern din UE, în frunte cu Angela Merkel”. La acest Congres a fost invitat și președintele României și trebuia să se ducă, având în vedere că PPE e familia politică a dreptei europene.
”Klaus Iohannis a vrut s-o facă vicepreședintă pe Alina Gorghiu, eterna sa favorită. Cum Anca Boagiu a ținut să candideze, ceilalți membri PNL ai Delegație au lucrat-o. Adăugînd și sfidarea adusă de Klaus Iohannis prin refuzul de a onora invitația PPE, s-au creat condițiile pentru ca din România să nu fie ales nimeni”, mai adaugă omul de presă.
Cristoiu scrie în încheiere că România a mai primit o ”labă peste ochi” în urma acestor evenimente